L’Ajuntament commemora el dia de l’eliminació de la discriminació racial

 

Per a commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, que se celebra el 21 de març, el saló de cristall de l’Ajuntament acollirà els dies 21 i 22 de març l’exposició contra el racisme i la xenofòbia AlumnART, on s’exposaran obres de l’alumnat dels diferents instituts i centres educatius que formen part de la xarxa “Puja el to contra el racisme”.

 

La regidora de Cooperació i Migració, Neus Fàbregas, ha declarat que “València és una ciutat d’acolliment que durant anys ha rebut població de diversos llocs que van arribar per buscar una vida digna i amb drets. Actualment la nostra ciutat compta amb un 12,2% per cent de població immigrant provinent de cent vint nacionalitats diferents. Des de sempre, València ha reivindicat la diversitat de totes les cultures i formes de vida que conviuen des del respecte, l’enteniment i l’aprenentatge mutu. La pròpia història del poble valencià demostra que ha sigut sempre divers”.

 

Neus Fàbregas també ha explicat que “la commemoració és una oportunitat per a reflexionar, detectar i posicionar-se davant este desgraciat fenomen que Nacions Unides defineix com “tota distinció, exclusió, restricció o preferència basada en motius de raça, color, llinatge, origen nacional o ètnic que tinga per objecte o per resultat anular o menyscabar el reconeixement, gaudi o exercici, en condicions d’igualtat, dels drets humans i llibertats fonamentals en les esferes política, econòmica, social, cultural o en qualsevol altra esfera de la vida pública”.

 

Des del Consell Local d’Immigració i Interculturalitat de la ciutat de València han volgut ressaltar que “les persones refugiades i migrants o les persones que fugen dels seus llocs d’origen per qüestions bèl·liques, econòmiques, culturals, mediambientals, etc… segueixen sent col·lectius amb un alt nivell de discriminació, per açò tornem a fer una crida per a conviure en solidaritat i interculturalitat, combatent des de tots els espais possibles els cruels i greus estereotips i prejudicis convertits en racisme i xenofòbia que pateixen els nostres germans, independentment del lloc del que procedisquen”.

 

En este sentit, Fábregas ha recordat l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans en què es proclama que “tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets, així i tot, en els nostres dies, el racisme i la xenofòbia són problemes comuns en totes les societats amb un important grau d’incidència en les mateixes per desgràcia”. La regidora ha insistit que “des del Consell Local d’Immigració i Interculturalitat, fan una crida als Governs estatal, autonòmics i locals, a adoptar mesures concretes i plans integrals amb recursos per a combatre el racisme i la xenofòbia, i al fet que es promoga des de totes les instàncies, el respecte, la tolerància, la inclusió i la diversitat”.

 

La titular de Cooperació i Migració ha recordat que “des de la regidoria impulsem programes per a centres educatius i per a la ciutadania per a trencar estereotips i generar societats interculturals lliures de racisme i xenofòbia”.

 

D’altra banda, ha volgut tenir un record per als dos senegalesos morts la setmana passada a Madrid, Ousseynou Mbaye i Mame Mbaye, venedors ambulants del conegut com “top manta”. “L’assetjament policial al top manta i les condicions de l’actual llei d’estrangeria, són lamentables i atempten i vulneren els drets més bàsics, arreplegats en la nostra constitució i en la declaració dels Drets Humans, i provoquen que una persona com Mame Mbaye que portava 12 anys en el país continuara en situació irregular i que haguera de seguir fugint de la policia com si sobreviure fóra delicte”.

 

En esta data, en 1960, la policia va obrir foc i va matar a 69 persones en una manifestació pacífica contra les lleis de l’apartheid que es realitzava en Sharpeville (Sud-Àfrica). Sis anys més tard l’Organització de Nacions Unides (ONU) va declarar el 21 de març com a Dia mundial per a l’Eliminació de la Discriminació Racial.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.