Un total de 4.000 persones han votat ja en la primera setmana per a decidir el destí dels set milions d’euros dels pressupostos participatius. Per a Jordi Peris, regidor de Participació, “amb estes dades ja podem afirmar que superarem àmpliament la participació de l’any passat, en la qual van votar 6.356 persones”. A dos setmanes del tancament de la consulta, ha votat més del 60% del total de l’edició anterior.
Els pressupostos participatius inclouen 115 propostes ciutadanes, després de l’estudi de viabilitat per part dels serveis municipals. La quantitat total destinada als pressupostos participatius és de set milions d’euros. La votació dels projectes d’inversió en barris està oberta a totes les veïnes i veïns de la ciutat de València, independentment de la seua nacionalitat, majors de 16 anys i empadronats en el municipi. Cada persona pot triar un districte de la ciutat, no necessàriament aquell en el qual està empadronada, i votar, per un sistema de carret de la compra, fins a completar l’import total de pressupost destinat al districte.
A dia de hui la web decidimvlc.valencia.es, a través de la qual es realitza la consulta, compta amb 11.978 persones inscrites i 61.883 visites. El regidor recorda que en la primera consulta que es va fer a París van participar 5.000 persones. Actualment les xifres de la capital francesa estan entorn als 40.000 participants, per a una població de 2.400.000 habitants. “Els processos participatius no són fàcils, ni per a l’administració ni per a la gent, perquè es tracta de canviar tota una lògica de relació de l’administració amb la ciutadania, que instaura noves formes de gestió. Per a la regidoria i per a l’Ajuntament es tracta d’un procés a llarg termini, que està sempre sotmès a constant revisió i millora, en funció de les aportacions dels veïns i veïnes i de les organitzacions socials. Però també tenim la convicció de que és una pràctica que ha arribat per quedar-se i créixer”. “Una societat democràtica del segle XXI –ha afegit Peris- no pot estar governada sense tenir en compte la participació ciutadana. Anime a tot el món a participar per a construir entre totes i totes la València que volem”.
Els districtes on més alta és la participació són Patraix, Extramurs, Camins al Grau i Jesús. Per a contrarestar la bretxa digital s’han habilitat 63 punts de votació, on les ciutadanes i ciutadans podran acudir per a rebre el corresponent suport a l’hora de realitzar la seua votació electrònica a través de la pàgina web. Estes punts estan per tota la ciutat i inclouen: 15 associacions de veïns, els 28 seus de la Universitat Popular, els 13 centres de joventut i les set seus de juntes municipals. El llistat pot consultar-se en la web.
Més informació: https://decidimvlc.valencia.es/