Arranca Totò, un projecte innovador de cine itinerant escolar

 

El cinema entra en les aules de Benimaclet.

 

.

Un nou projecte educatiu s’acaba de posar en marxa esta setmana als centres escolars públics de Benimaclet. Es tracta de Totò. Cine Itinerant Escolar, una aposta per la innovació de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, dirigida per Maria Oliver.

 

TOTÒ és un projecte singular en el qual l’art, el barri, l’educació i la memòria s’unixen per a contar les històries de la vida col·lectiva de la nostra ciutat. Este projecte pilot, que es desenvoluparà en quatre centres escolars del barri de Benimaclet, forma part de les diverses activitats que des de la regidoria s’estan programant dins de la Xarxa de Ciutats Educadores a què València pertany.

 

La primera fase d’esta experiència consistix en un taller audiovisual dirigit a xiquets i xiquetes dels tres col·legis públics de Benimaclet. Entre tots ells se seleccionaran 30 alumnes, d’edats que van dels 9 als 12 anys, per a formar part de l’equip de creació del taller. L’alumnat aprendrà quines són les diverses etapes de l’elaboració d’un film: recopilació d’històries, escriptura del guió, planificació del rodatge, recerca de localitzacions, disseny de vestuari, repartiment de papers i equip tècnic, gravació, visionament i muntatge.

 

L’objectiu final és que els menuts realitzen el seu propi curtmetratge, en el qual convertiran en protagonistes la gent del barri i les seues històries. Per tant, hauran d’aconseguir involucrar veïns, familiars i amics amb la finalitat de generar una experiència conjunta basada en la col·laboració de persones i col·lectius del seu entorn.

 

La segona fase d’esta iniciativa innovadora serà la celebració del Festival de Curtmetratges TOTÒ, que porta el nom del cinèfil protagonista de la pel·lícula Cinema Paradiso. Està previst que el certamen se celebre el 17 de juny a la plaça de Benimaclet, i “serà una nova oportunitat perquè l’art envaïsca els carrers i esdevinga un verdader element de cohesió social del barri”, explica la regidora Maria Oliver.

 

El taller i el festival són de caràcter itinerant. TOTÓ recorrerà els diferents barris de València al llarg de futures edicions, un recorregut que, a més de transformar-se en una experiència singular per a l’alumnat, proporcionarà un material audiovisual que contribuirà a recuperar la memòria col·lectiva dels barris des de la mirada dels xiquets i xiquetes.

 

FINALITAT EDUCATIVA

 

La Regidoria d’Educació, conscient de la importància que té en l’actualitat l’educació audiovisual dels més joves, ha treballat per a poder incloure esta formació dins del currículum. “El projecte naix del nostre convenciment que els xiquets i xiquetes necessiten adquirir competències i eines imprescindibles per a desenvolupar una actitud crítica, que els permeta desxifrar i analitzar el contingut de les imatges i dels missatges que reben diàriament”, explica Oliver.

 

El Col·lectiu TOTÓ, responsable de l’edició 2017, està format per Miriam Ortuño i Teresa Mata, guanyadores de les ajudes 2016 de la Universitat de València i Fundació La Caixa a projectes d’innovació sociocultural.

 

 
Bookmark the permalink.

Comments are closed.