El Col·lab encén la maquinària d’idees transformadores per a València

 

El nou espai col·laboratiu de Las Naves ha conmençat oficialment a caminar. Durant la seua presentació al Centre d’Innovació Urbana de València, es presentaren al públic els 9 projectes emprenedors i les 10 entitats col·laboradores que treballaran juntes en els camps de l’energia, la mobilitat, la cultura, la salut i l’agroalimentació.

 

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, ha destacat «la capacitat de creació col·lectiva del Col·lab per a dur a terme la transformació social i innovadora que faça de València una ciutat més sostenible, més justa i equitativa».

 

Els 9 projectes innovadors s’instal·laran al Col·lab durant un període d’entre 6 i 12 mesos, amb possibilitat d’ampliació de 6 mesos més, prèvia revisió del projecte en si. En el camp de la mobilitat i l’energia, s’instal·laran quatre projectes. El primer n’és EV Open Charge, que desenvoluparà una aplicació per a la localització, l’ús, gestió i pagament de carregadors de vehicles elèctrics amb energies renovables. El segon serà l’Escola de l’Energia AeioLuz, que pretén formar tots els actors de la ciutat en matèria de transició energètica a través de la activació i participació ciutadana, amb l’objectiu de pal·liar la situació de vulnerabilitat energètica i incrementar també el nivell de cultura energètica per estalviar costos econòmics i medi ambientals. En tercer lloc trobarem eStubike, una xarxa de pàrkings de seguretat innovadors per a bicicletes, formada per elements de mobiliari urbà connectats, fàcils d’instal·lar, autònoms i atractius a l’ús mitjançant ludificació. La meta d’esta idea és resoldre problemes com la manca de seguretat per estacionar les bicis o per circular-hi. I per últim, VEO, un producte tecnològic que està integrat en el mobiliari urbà i oferix visualment i de forma passiva informació de la qualitat de l’aire que es respira en un punt concret. En el Col·lab es validaran algunes de les hipòtesis sobre la integració de VEO a la ciutat de València.

 

En l’àmbit de la salut, el Col·lab acollirà, d’una banda, Pixels XL, THERAPY & DIDACTIC PROGRAM, una iniciativa que desenvolupa jocs educatius i teràpies destinades a persones majors de 65 anys i amb deterioraments cognitius -com l’Alzheimer-, i a escolars, amb un sentit inclusiu, i també amb fins terapèutics a alumnes amb TEA i TDAH. D’altra banda també s’instal·larà al Col·lab: General Drones, un projecte amb drons de salvament per a les platges, que arriben els primers per auxiliar víctimes d’ofegaments i proporcionen un objecte de flotabilitat que els permet aguantar fins a l’arribada dels equips de rescat. A més, també duen a terme tasques de vigilància i prevenció. L’objectiu d’este projecte és baixar l’alt índex de persones ofegades al Mediterrani. Per últim, s’ha escollit en el camp de la salut, els emprenedors i emprenedores de Prevencan, qui preparen gossos d’assistència per a malalties cròniques, que generen crisis o atacs difícils de predir. La iniciativa pal·lia situacions d’inseguretat sanitària en persones que patixen diferents malalties cròniques o de difícil diagnòstic.

 

En el sector de la cultura, l’espai col·laboratiu de Las Naves comptarà amb TRESDEU «Els llibres de Sènia», la primera booktuber valenciana, un programa a l’estil youtuber que pretén fomentar i difondre la lectura, la cultura valenciana i el pensament crític utilitzant nous formats audiovisuals per tal d’arribar a nous públics.

 

Finalment, ens trobem amb XARXA ALIMENTA, en el camp de l’agroalimentació, que crearà i gestionarà un centre de producció, conserva, producte a granel i distribució local d’aliments al barri de Natzaret, entre els quals s’inclouen productes de conreu locals i excedents, amb l’objectiu d’atendre persones amb necessitats d’alimentació i estimular el consum responsable i sostenible i el teixit social, econòmic i ecològic. El repte és facilitar alimentació adequada a la població del barri i, especialment, als col·lectius amb risc d’exclusió sociolaboral, establir nous models d’intercanvi de béns i de servicis, aprofitar els aliments sobrants, i reduit així el malbaratament d’aliments, garantir la sostenibilitat, protegir l’horta metropolitana i mitigar els efectes del canvi climàtic.

 

Entitats col·laboradores

A més, el Col·lab compta amb 10 entitats col·laboradores que estaran disponibles per a facilitar acompanyament i mentorització als projectes emprenedors, i així poder, per exemple, consultar qüestions d’estratègia, comunicació, gestió d’equips, legalitat, finançament, responsabilitat social empresarial, sostenibilitat o impacte social dels projectes. Són les següents:

* Itbook: Ajuda als equips i projectes amb els conceptes relacionats amb el desenvolupament, la usabilitat i la innovació pedagògica.

* Capazia: Aporta al Col·lab la seua expertise en l’àrea del foment de l’emprenedoria i els seus coneixements sobre com, des de la diversitat, es pot donar valor a un projecte emprenedor, enfortir-lo i fer-lo més rendible i eficient.

* Enclau: Promouran el finançament ètic i responsable dels projectes que l’integren i sensibilitzaran i formaran la ciutadania en el finançament alternatiu i solidari.

* EBC: Implantar i desenvolupar una vertadera economia sostenible que servisca per al bé dels ciutadans i ciutadanes, que els convertisca en una palanca de canvi a nivell econòmic, polític i social.

* REAS: Utilitzar l’economia com una eina per a la transformació social i construir així una societat centrada en la sostenibilitat de la vida.

* ALIAS GROUP: Suport als projectes en disseny i planificació estratègica.

* ARIMA: Mentorització als projectes en l’àrea d’Equips i Governança. Guia en el procés de creació d’un equip de treball, en la seua organització i lideratge, des d’una perspectiva de valors, igualtat i diversitat.

* FELIDARITY: Construir empreses i organitzacions en les quals els valors ètics siguen presents de manera quotidiana per a millorar la vida de les persones

* XANDRUSOFT: Col·laboració en l’impuls dels projectes basats en la innovació digital i en les possibilitats que oferixen les noves tecnologies, en les diferents fases en què es troben, des de la seua presència en línia fins a l’automatització de processos.

* ESTUDI GREGORI: Aportarà al Col·lab l’experiència i coneixement sobre les principals eines de màrqueting comercial, per a reflexionar entre tots i totes en quina mesura són vàlides -o com han de canviar-se- per a impulsar eficaçment projectes amb valors financers socials i mediambientals.

 

Jaramillo ha assenyalat: «Tenim treballant les ments emprenedores de la nostra ciutat, i estes tenen com a prioritat en la consecució de les seues idees, les necessitats, els desitjos i els drets de totes les persones que viuen a la nostra ciutat, per a fer d’esta un lloc millor per a viure.»

Bookmark the permalink.

Comments are closed.