Divulgació científica en un ambient distès és la proposta de Las Naves per a acostar el coneixement a la ciutadania

 

 

Las Naves Centre d’Innovació Urbana organitza juntament amb Pint of Science Espanya la tercera edició d’este Festival Internacional de Divulgació Científica que se celebra els dies 15, 16 i 17 de maig en deu països del món de manera simultània. Enguany hi participen 42 ciutats de tota Espanya i concretament a València, quatre locals d’oci programaran fins a 25 xarrades, que són d’accés lliure i per a totes les edats. En esta edició participen una trentena de científics i científiques valencianes que motiven el públic a aprendre i preguntar sobre les seues especialitats, tan diverses com el funcionament del cervell, els límits de l’univers o el canvi climàtic. 

 

Del 15 al 17 de maig de 2017, la ciència tornarà a omplir locals d’oci de València amb la tercera edició de Pint of Science, esdeveniment internacional que reunix a investigadores i investigadors amb públic en general, per a parlar de ciència de manera relaxada i amb sentit de l’humor. Es tracta d’un dels festivals de divulgació científica amb major poder de convocatòria d’Espanya. Enguany se celebrarà en més de cent establiments de 42 ciutats –21 més que en 2016–, en el qual participen més de 370 científics i científiques espanyoles, i s’impartixen vora 400 xarrades programades. 

 

A València -pionera en la celebració del festival- seran una trentena d’experts i expertes, els quals oferiran estes particulars conferències, interactives, que els assistents poden acompanyar de la seua beguda favorita. D’accés lliure i gratuït -fins a límit d’aforament-, el Pint of Science València 2017, acollirà fins a 25 xarrades repartides en quatre establiments –un més que l’any passat– situats en diferents punts de la ciutat: “Murta vins i tapes” a Benimaclet, “Ben’s Inn” en la plaça d’Hondures, “Ca Revolta” en el Carme i “Mercedes Jazz” a Russafa.

 

Cadascun dels locals, per orde anteriorment esmentats, oferix una temàtica diferent: “Planeta Terra” sobre medi ambient, agricultura i canvi climàtic; “Dels àtoms a les galàxies” sobre astrofísica i ciència molecular; “Ment meravellosa” sobre neurociencia; i “El nostre cos” sobre salut i medicina. Entre els i les ponents figuren alguns noms reconeguts en el món de la ciència valenciana i la divulgació, així com finalistes i semifinalistes del FameLab, el famós concurs de monòlegs sobre ciència. (Més info dels i les participants del Pint of Science València 2017: http://pintofscience.es/events/valencia).

 

Les xarrades, en to informal, busquen la participació del públic, perquè les seues preguntes còmplices desvetlen qüestions tan diverses com el funcionament de la memòria humana; perquè encara som a temps de parar el canvi climàtic; com és la lluita contra les plagues des de la biotecnologia; quin és el misteri dels forats negres; com es manipula la matèria; com podem combatre l’obesitat; què és l’epigenètica; si hi haurà una cura per a l’Alzheimer i fins i tot algun que un altre secret sobre anatomia. 

 

Els ocurrents títols que els i les investigadores han donat als temes que exposen són un ganxo per a encuriosir. En molts dels esdeveniments, es realitzaran experiments o es jugarà amb la ciència davant el públic assistent, mentre que uns altres cobraran forma de monòlegs o tallers. Es tracta de descobrir la part més divertit i sorprenent de la ciència.

 

AUGMENT DE PARTICIPACIÓ

 

Quasi mitjà miler d’assistents van acudir a l’edició de 2016 en la nostra ciutat, en la qual a més es va aconseguir ser trending topic en les xarxes socials. Enguany s’espera incrementar estes xifres, tant a nivell nacional com en cada ciutat. Pint of Science treballa braç a braç en l’organització del festival amb Las Naves Centre d’Innovació Urbana de l’Ajuntament de València. 

 

El regidor d’Innovació, Jordi Peris, subratlla que el consistori “té una línia clara en la seua defensa i suport a la ciència i la recerca, i per descomptat a la divulgació. Tenim en la nostra ciutat un potencial enorme d’investigadors i investigadores, que des de les universitats i els instituts i centres científics i d’investigació, treballen diàriament molt dur per a millorar la vida de les persones, la seua salut, així com per a conéixer-nos a nosaltres mateixos, al nostre planeta i al nostre entorn. El Pint of Science València és un aparador que ens permet contemplar estos treballs, i a més preguntar lliurement sobre este”.

 

“Unir-se a Pint of Science és tan fàcil com eixir de canyes”, assegura Jorge Bueno, coordinador del festival a Espanya. “Per als científics, els bars són un entorn relaxat ideal en el qual trobar-se amb el públic i explicar-li què estan investigant i per a què. Poder preguntar a un expert o experta sobre un tema científic, mentre es pren una cervesa, té un innegable atractiu: en el Pint of Science Espanya 2016, més de 9.000 assistents de totes les edats van omplir els bars”, ha agregat.

 

Pint of Science 2017 va camí de duplicar les xifres de 2016: les 21 ciutats de l’any passat en seran 42 en esta tercera edició; els locals participants sobrepassen el centenar (60 al 2016), i el nombre de xarrades previstes s’acosta a la xifra de 400, davant de les 250 de l’any anterior. Els i les científiques també han respost de forma entusiasta i són més de 370 els que enguany han decidit penjar les bates per una vesprada i acostar-se als locals públics per a parlar amb la gent sobre el seu treball. 

 

RECOLZAMENT DE LA COMUNITAT CIENTÍFICA

 

En el festival participen nombrosos centres d’investigació, universitats i entitats de la comunitat científica valenciana. A més, Pint of Science Espanya no seria possible sense l’ajuda d’organitzacions que patrocinen el festival com Nabla Differential Wear, Investigación y Ciencia, Vadillo Asesores i la Sociedad Española de Neurociencia.

 

El festival se celebra de forma simultània en 10 països (Regne Unit, França, Itàlia, Austràlia, el Brasil, el Canadà, Alemanya, el Japó, Tailàndia i Espanya). El suport incondicional de pubs, bars i locals d’oci, que posen la seua casa perquè Pint of Science siga cada any una realitat, és un altre pilar fonamental d’este esdeveniment. A més, l’organització compta amb més de 200 voluntaris i voluntàries que col·laboren per a poder acostar la ciència a tota la societat espanyola. Recorda que: “s’ha posat tota la il·lusió i l’esforç del que disposem perquè, durant tres dies, la societat aprenga, alhora que en gaudix”.

 

Més info: http://pintofscience.es/events/valencia

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.