El Pla Estratègic del Cabanyal estarà redactat en menys de tres mesos

Centenars de persones han assistit esta vesprada en l’Ateneu Marítim a la presentació de Va Cabanyal!!!, un projecte d’estratègia de desenrotllament urbà sostenible del barri.

Un abarrotat saló d’actes de l’Ateneu Marítim ha sigut l’escenari de la presentació de Va Cabanyal!!!, la proposta seleccionada per a dur a terme un Pla de Desenrotllament Urbà Sostenible en el barri d’El Cabanyal,  obra d’un equip interdisciplinari encapçalat per l’arquitecte Carmel Gradolí. Es tracta d’un projecte clarament participatiu amb el que es pretén optar als fons europeus de desenvolupament urbà sostenible. Tant Gradolí i membres del seu equip com Jordi Peris, vicepresident de la Fundació InnDEA, regidor de Participació, Drets i Innovació i portaveu municipal de València en Comú (VALC), han explicat el projecte als col·lectius, associacions i veïns d’El Cabanyal.

La proposta Va Cabanyal!!! va ser la seleccionada entre les setze que van participar en un concurs públic de desenvolupament sostenible d’El Cabanyal convocat per la Fundació InnDEA, entitat promoguda per l’Ajuntament de València amb l’objecte d’incentivar el desenvolupar per mitjà de la innovació. El concurs es va convocar per a poder optar als fons europeus de desenvolupament urbà sostenible del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Una de les raons fonamentals de Carmel Gradolí i el seu equip per a optar per la proposta va ser “el caràcter clarament participatiu” de la mateixa.

El vicepresident d’InnDEA i portaveu municipal de VALC, Jordi Peris, ha recordat esta vesprada que “l’impuls del barri del Cabanyal s’està realitzant en el marc d’una forma diferent de fer política i d’entendre les relacions entre les institucions i la ciutadania”, subratllant “el compromís de fer la rehabilitació del barri comptant amb la participació ciutadana”.  En este sentit, Peris ha assenyalat que ja s’ha derogat el projecte de prolongació de l’Avinguda de Blasco Ibáñez i que, en estos primers cent dies de govern municipal tripartit de València en Comú, Compromís i PSPV, “s’han adoptat mesures d’emergència per a donar resposta a problemes molt concrets i puntuals” del barri.

Així, Jordi Peris ha insistit en el fet que el projecte Va Cabanyal!!! té dos objectius fonamentals que són “redactar una proposta de forma col·laborativa per a obtindre fons europeus destinats a la regeneració urbana del barri, per al que cal definir i prioritzar els àmbits d’actuació més importants i pensar quina és l’estratègia per a la rehabilitació general del barri” i “començar un procés participatiu que vaja més enllà de la redacció del document i en el que es puguen integrar les dinàmiques presents en el barri. No serà un procés senzill, ja que els processos participatius són molt complexos, però es tracta de que la gent participe en el disseny del seu propi barri

Per la seua banda, Carmel Gradolí i el seu equip han explicat els passos de tot este procés participatiu que desembocarà en la redacció d’un document “de forma col·laborativa amb la ciutadania per a obtindre fons europeus destinats a la regeneració urbana del Cabanyal”. A més a més, Gradolí ha manifestat que “es posarà en marxa un procés participatiu que vaja més enllà de la redacció d’eixe document per a definir les estratègies de regeneració del barri i crear estructures perquè la governança de l’estratègia estiga en mans de la ciutadania”.

Gradolí ha aclarit que, per a obtindre finançament europeu, és necessari centrar-se en línies com a Tecnologies de la Informació, PIMES, Eficiència Energètica i Mobilitat Sostenible, Regeneració Urbana i Pobresa i Regeneració, precisant que “durant el procés de definició, obtindrem moltes propostes d’actuació que, encara que no s’enquadren dins d’estes línies, ens serviran com a base per a la continuïtat del procés i per a la busca d’altres fonts de finançament alternatives als fons europeus”. Una vegada aprovada esta Estratègia Integrada de Desenrotllament Urbà Sostenible (EIDUS), “s’implementarà progressivament durant cinc anys”.

Segons el vicepresident d’InnDEA i portaveu municipal de València en Comú, Jordi Peris, “és possible que el projecte complet per a sol·licitar fons europeus estiga redactat en dos mesos i mig”.

El públic assistent a l’acte, a què també ha assistit la regidora de VALC María Oliver, ha seguit amb viu interès totes les intervencions i ha participat apassionadament amb preguntes, intervencions i propostes.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.