Els cents millors especialistes en canvi climàtic d’Europa es reuneixen per primera vegada en Las Naves

 

El primer festival europeu sobre estudi del clima se celebrarà esta setmana a la nostra ciutat sota el lema «Generant vincles entre la ciència i la ciutadania» i està prevista la participació de més d’un centenar de persones expertes en la matèria. Un total de 22 institucions europees d’investigacio mostraran els seus projectes, s’obrirà un espai per a la reflexió i la detecció de necessitats i serveis entorn el canvi climàtic.

 

València acollirà del 5 al 7 d’abril la primera edició del Climateurope Festival, un esdeveniment d’àmbit europeu que reunirà per primera vegada a la nostra ciutat als cent millors especialistes en canvi climàtic d’Europa, sota lema “Generant vincles entre la ciència i la ciutadania”.

 

L’acte inaugural estarà presidit pel regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris; el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo; i el Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro; juntament amb el director general d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea Diago de Gusmao-Soerensen; i el coordinador del programa Climateurope, Chris Hewitt. El primer dia de la Jornada se celebrarà a la Fundació ADEIT, i el segon i tercer dia a Las Naves Centre d’Innovació.

 

La jornada comptarà amb un total de 100 assistents, experts en canvi climàtic i de 22 institucions europees d’investigació, les quals mostraran els seus projectes en un espai de networking, detectaran necessitats i els serveis que poden ser prestats entorn el canvi climàtic. A més s’han dissenyat trobades denominades climatesnacks, on diferents plats amb productes locals seran el punt de partida per a debatre sobre l’adaptació al clima en el sector agroalimentari.

 

DEBATS

 

Els i les especialistes debatran en el festival sobre diverses qüestions com el procés de la informació climàtica com a recurs per a ajudar a la presa de decisions públiques i privades, sobre els fenòmens meteorològics que es deriven del canvi climàtic, com l’increment o descens de les temperatures afecta als conreus, a la sanitat o seguretat alimentària entre molts sectors, o sobre la presa de decisions urbanístiques. Europa està a l’avantguarda del desenvolupament de serveis climàtics i són nombrosos els sectors productius que necessiten aprofitar esta informació que es genera per a transformar-la en serveis que aporten solucions a la societat.

 

Entre els assistents estarà Tomas Michel Mayer, director de Relacions Cientificotècniques de SUEZ; Daniela Jacob, directora del Climate Service Center d’Alemanya; Carlo Buontempo, director del sistema d’informació sectorial del servei Copernicus de ECMWF (The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts), un institut d’investigació internacional de 34 estats membres que allotja i gestiona la informació climàtica de tota Europa.

 

Climateurope Festival posa en comú la visió de recopiladors de dades, científics, gestors públics, proveïdors de serveis, companyies i usuaris respecte a demanda d’informació climàtica per a una millor adaptació als fenòmens derivats del canvi climàtic. “L’objectiu és contactar amb la societat, en general, i amb els sectors relacionats amb l’aigua, l’agricultura i el medi ambient, en particular, per a mostrar les possibilitats dels serveis climàtics en la millora de la gestió”, ha explicat María Máñez, coordinadora del ClimatEurope Festival i Principal Investigator de Climate Service Center Germany (GERICS).

 

El regidor Jordi Peris, per la seua banda, afegeix que la trobada ClimatEurope “converteix a la ciutat de València en centre de referència en la búsqueda de solucions a l’amenaça del canvi climàtic. I a més, posa de manifest el compromís de l’Ajuntament en la defensa del planeta i en la transformació de la qualitat de vida de la ciutat en la què vivim”.

 

Climateurope és un Programa de Coordinació Europeu (CSA) promogut per la Unió Europea en el marc del programa Horitzó 2020, la missió del qual és coordinar i recolzar la base de coneixements europeus que permeten una millor gestió dels riscos i oportunitats relacionats amb el clima. L’objectiu d’este Programa és crear una xarxa internacional d’agents que puguen influir de manera positiva en una adaptació sostenible pel que fa al Canvi Climàtic i marcar les línies d’investigació futures.

 

CLOENDA DEL FESTIVAL

 

La Fábrica de Hielo acollirà la festa de clausura del Festival Climateurope, d’accés lliure i gratuït, amb les actuacions de diversos alumnes de Berklee College of Music que participaran amb els seus projectes musicals: Palais Noir (http://www.mmrecords.net/live-music/) i Eli Gauden (http://www.eligauden.com/epk). També es podran degustar els ClimatSnacks gràcies a la Fàbrica de Hielo i La Regional, i hi haurà una fi de festa amb Los Pilotos Suicidas DJ. Esta activitat de Climateurope se suma a les iniciatives que està duent a terme Vesos per a donar a conèixer el Festival, que se celebrarà el pròxim 6 i 7 de maig en la ciutat i on també participa Climateurope.

 

https://www.climateurope.eu/

https://www.climateurope.eu/events-climateurope/festival/
 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.