El Festival Dansa València mostra 13 propostes que reivindiquen el valor de la dansa com a art

 

L’Ajuntament col·labora amb la Generalitat per a donar visibilitat a les companyies de dansa valencianes entre els dies 6 al 9 d’abril. Entre els dies 6 al 9 d’abril se celebra la XXX edició del Festival Dansa València en el qual participaran 13 companyies, 6 de les quals són de la pròpia ciutat. En la presentació de l’esdeveniment han participat la regidora d’Acció Cultural, Maria Oliver; el secretari Autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarines; Inma García, de l’Associació Valenciana d’empreses de Dansa AVED; i Mertixell Barberá, coreògrafa de Taiat Dansa.

 

Este festival se celebra des de 1988 i “és una gran oportunitat de caràcter públic en el qual la col·laboració de totes les institucions permet incrementar els recursos”. “Des d’Acció Cultural –ha explicat Maria Oliver- comencem una col·laboració que és un punt de partida en la recuparación de dansa valenciana recolzant a companyies que es dediquen a este món”.

 

Per la seua banda, el secretari Autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona, ha declarat que “ja s’ha apostat per la dansa, però no de forma tan redona com amb este festival, una aposta que es preveu incrementar en els pròxims anys. És una cita que durant quatre dies convocarà a professionals nacionals i internacionals al voltant d’una programació representativa del panorama coreogràfic espanyol més actual”.

 

Se celebra en els teatres Principal, Rialto, El Musical, en la Sala Matilde Salvador de la Universitat de Valencia i, a més, hi haurà actuacions en la plaça del Patriarca, ja que segons Abel Guarines, “volem atraure espectadors que fins ara no s’atreveixen a entrar en una sala en què es representa dansa, i així els animarem al fet que acudisquen als teatres”. Per a Maria Oliver, regidora d’Acció Cultural, “este festival porta felicitat a la ciutadania, ens agrada la idea que hi haja actuacions en la via pública perquè siguen accessibles a més públic”. Cal destacar que de les quatre actuacions de la plaça del Patriarca dos són estrenes absolutes: Naufragi Universal i Chloe Brulé.

 

Entre les companyies que participen es troba Projecte Titoyaya, amb l’espectacle “Lluita”; el Ballet de la Generalitat, amb “El Cant del Cos”; la companyia Marco Vargas & Cloé Brûlé amb “Naufragi Universal”; la companyia de Sharon Fridman, coreògraf de trajectòria internacional que representaran “All Ways”, i Taiat Dansa que representaran “Still life”, una coproducció de Les Naus en col·laboració amb Teatres del Canal-Institut València de Cultura Festival Perifèries i la FuNdiclOn. Les sis companyies valencianes són Una altra Dansa, Taiat Dansa, Titoyaya Dansa, Cia Maduixa, A tempo dansa i el Ballet de la Generalitat.

 

A més, en el Teatre Rialto es reunirà la plataforma d’internacionalització de la dansa valenciana ‘Misión Inversa’, organitzada per AVED amb la col·laboració de CulturArts, el IVACE i la SGAE, que cerca l’impuls internacional de les companyies valencianes. Una altra de les activitats paral·leles són classes magistrals, entre uns altres, de Marco Vargas, Chloé Brûlé i Marcos Morau. També es realitzarà la presentació de l’editorial de llibres de dansa Mahali i la conferència d’Antonio Najarro, director del Ballet Nacional, en col·laboració amb l’Acadèmia de les Arts Escèniques.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.