Joventut impulsa Humantics, la nova proposta del Fòrum Lluis Vives

 

El Fòrum Universitari Juan Lluís Vives celebra la seua XXV edició amb unes jornades dedicades a donar visibilitat als llaços existents entre les humanitats i les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Sota el títol de HumanisTiCs, acollirà entre el 8 i el 12 de maig, a València, tallers i xerrades d’accés lliure.

 

El Fòrum Lluís Vives està organitzat per la Regidoria de Joventut de amb el suport en esta edició de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la col·laboració de les Universitats Valencianes. “Descobrir les tecnologies des d’un punt de vista humanístic amb l’objectiu d’activar la consciència crítica de la joventut i aconseguir que s’impliquin en la vida política i social del seu entorn. Les Tics han de convertir-se en una eina útil, però no han de ser una fi en si mateixes”, així explica la regidora María Oliver la finalitat d’estes jornades.

 

La inauguració del Foro HumanisTiCs contarà amb la presència de l’alcalde, Joan Ribó, I el conseller de TransparÈncia, Manuel Alcaraz, en una taula oberta a la participació del públic.

 

Al llarg de tota la setmana, els matins estaran ocupats pels tallers pràctics, tots ells gratuïts, prèvia inscripció a la web del Fòrum. Xavier Molero (director del Museu d’Informàtica) ensenyarà a programar videojocs amb Scratch, sense necessitat que els assistents tinguin coneixements previs en la matèria. Amb Ángel Valera (professor del Departament d’Enginyeria de Sistemes i Automàtica, de la UPV) s’aprendrà a muntar un robot mòbil amb configuració cinemàtica diferencial i a dotar-ho de moviment. Joan Fons (professor doctor de la UPV) respondrà, de manera pràctica a “Què ens oferirà el futur? La revolució digital de la Internet de les Coses”. Miguel Sánchez (doctor en Informàtica i professor i investigador en la UPV) compartirà tots els secrets de la impressió 3D. I amb Lidia Contreras ens endinsarem al món de la Ciència de Dades.

 

A l’apartat de xerrades, comptarem amb representants de totes les càtedres de Govern Obert i Transparència de les universitats públiques valencianes. A més, el professor de la UPV Carlos Hernández aconsellarà sobre els usos de les tecnologies perquè estes no ens passen per damunt. Jordi Linares (doctor en Informàtica per la UPV) parlarà de la protagonista d’una de les últimes revolucions tecnològiques: la realitat augmentada. Ramón López de Mántaras (director de l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial del CSIC) compartirà els seus coneixements sobre la intel·ligència artificial al mateix temps que reflexionarà respecte als seus riscos i el professor de la UPV, Adolf Murillo mostrarà projectes de videoarte i dispositius mòbils realitzats amb Soundcool.

 

La relació entre els joves i les tecnologies centrarà una altra de les ponències del Fòrum, en este cas des de tres punts de vista diferents, el dels investigadors Patricia Pons, Raúl Coroban i Carolina Marín. El director de la Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-Universitat de València, Ricard Martínez, per la seva banda, matisarà els pros i contres de les transformacions digitals, posant en un costat de la balança el fet de viure en una societat permanentment vigilada i en l’altre les oportunitats que s’obren amb les noves tecnologies. La periodista i adjunta a la direcció de Eldiario.es, Marta Peirano, descobrirà el costat fosc de la seguretat informàtica.

 

Dins de les activitats programades, destaca la realització en directe, del programa de ràdio “Carne cruda”, dirigit per Javier Gallego, el dia 8 de maig, en la regidoria de Joventut de la C/ Campoamor, 91.

 

Tots els tallers i xerrades són gratuïts, encara que el Fòrum proposa una barata amb els assistents, l’entrada sostenible. A canvi d’accedir al Fòrum hauran de portar (els que voluntàriament ho desitgen) un residu electrònic per reciclar, aparells electrònics, xicotets electrodomèstics, impressores, pantalles, CD, DVD, mòbils, carregadors, bateries, piles, cables, etc. Qualsevol “RAEE” és benvingut per conscienciar sobre la importància de reciclar i treballar la problemàtica de les escombraries electròniques. La iniciativa, que compta amb el suport del Museu d’Informàtica i la Unitat de Medi ambient de la UPV, es durà a terme en la taula de registre de cada taller o xerrada, on hi haurà un punt net per deixar el residu electrònic.

 

Les activitats es duran a terme en diferents seus: el Centre Municipal de Joventut de Algirós -seu de la Regidoria-, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica i laboratoris de la UPV, Les Naus Centro d’Innovació i la Fundació ADEIT.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.