La ciutat com a escola: València inaugura tres recorreguts educatius urbans per a escolars

 

La Regidoria d’Educació, a través de la Secció de Projectes Educatius, posa en marxa tres recorreguts urbans nous: Recorregut urbà amb perspectiva de gènere, València Republicana i La ruta dels colors: #Grafiti i art urbà a València. Les tres rutes formen part de l’àmplia proposta educativa que l’Ajuntament de València ha elaborat per al 2017/18 per als centres educatius de Valéncia.

 

La primera ruta amb perspectiva de gènere es va a realitzarà el 13 d’abril amb els alumnes de batxillerat de l’Institut d’Educació Secundària Consellería. Amb esta proposta s’intenta donar a conéixer a l’alumnat, els edificis i espais de la ciutat de València que han influït i influeixen en la imatge i rols de la dona. La regidora d’Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha ressaltat que “la ciutat educa i hem de ser conscients d’açò. És important observar la ciutat amb les ulleres violetes, amb una perspectiva feminista que ajude els nostres joves a no cometre les errades del passat”.

 

Una altra de les rutes previstes per a l’alumnat valencià és sobre les petjades de l’etapa Republicana en la nostra Ciutat. La primera ruta de la València Republicana es realitzarà el pròxim 24 d’abril per a l’alumnat de batxillerat de l’Institut Ramón Llull.

 

A través d’esta activitat que parteix de la Plaça de l’Ajuntament a les 9.45 hores, es busca posar en valor la importància de València dins del context bèl·lic de la Guerra Civil espanyola, així com el curt període de temps en el qual va ser declarada capital de la República. L’objectiu principal és rescatar la memòria històrica i donar a conèixer a les i els participants, un període de la vida de la ciutat fins ara desconegut per a la major part dels seus habitants.

 

Durant la visita podrà conèixer-se l’altra història d’un gran nombre d’edificis de la ciutat, com és el cas del refugi antiaeri situat als baixos de l’Ajuntament de València, així com l’existència de molts altres que van servir per a salvar la vida de milers de persones durant el conflicte armant. També es donaran a conéixer els canvis en la nomenclatura dels carrers i places, durant el període republicà, els diferents usos que es van donar a edificis emblemàtics de la ciutat com el Micalet, el Col·legi del Patriarca, els palaus gòtics del carrer Cavallers o les Torres de Serrans que van ajudar a protegir el Tresor Artístic Nacional.

 

La regidora d’Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha ressaltat que “el franquisme va tractar de llançar a l’oblit el passat republicà d’esta ciutat, i durant els 20 anys del govern del PP en la ciutat, la nostra institució no es va preocupar de posar en valor el patrimoni històric d’este període, malgrat el seu valor educatiu i cultural. Un poble sense memòria està condemnat a repetir les errades del passat, recordar és aprendre”.

 

LA RUTA DELS COLORS: #GRAFITI I ART URBÀ A VALÈNCIA

 

La primera ruta del #Grafiti es realitzarà el dia 8 de maig per l’alumnat de 6é de primària del CEIP Magisteri Español. El programa consisteix en un recorregut pel centre històric per a conèixer alguns dels punts paradigmàtics d’expressió del street art de la nostra ciutat.

 

S’abordarà el “street art” des d’un punt de vista artístic-tècnic, aprenent a diferenciar les diverses formes de manifestació d’este gènere: stencils, tags, murals amb aerosol, murals a pinzell, guerrilla del ganchillo i contrapublicitat. Plantejarem la semàntica d’estes expressions artístiques atenent al seu significat des d’una contextualització històrica i sociològica. Es buscarà una reflexió sobre la validesa d’esta tendència com a representació de la nostra realitat contemporània, el paper de l’art, de l’artista, de l’espai públic i el de la ciutadania dins de la societat postmoderna.

 

El recorregut comença en Guillem de Castro a l’altura de la plaça de Na Jordana, contínua pel carrer Na Jordana fins el carrer de la Beneficència, baixant per carrer Corona fins al mercat de Mossen Sorell i des d’allí pel carrer Sant Dionís cap al carrer de d’Alt fins a la plaça del Tossal. María Oliver ha expressat que “els nostres carrers estan replets d’art urbà que és necessari posar en valor i no hi ha millor forma que a través dels nostres joves”.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.