La Diputació organitza el segon seminari per a impulsar la participació ciutadana en política local

 

“El parchís de les polítiques públiques es juga amb les regles del Govern Obert: sempre en companyia”. Així ha arrancat la segona edició del Seminari GO! “Govern Obert. Com obrir els governs locals?” per a fomentar la transparència, participació ciutadana i rendició de comptes de les administracions locals.

 

Davant el gran nombre d’inscripcions i l’interès suscitat en l’anterior convocatòria, el Servei de Transparència, a través del Programa de Formació Local de la Diputació de València, ha organitzat una segona convocatòria que ha ampliat de 50 a 70 places. Per la seua banda, el diputat del Servei de Transparència, Roberto Jaramillo, ha inaugurat la jornada destinada a càrrecs electes i personal de l’administració local interessat en matèria de govern obert.

 

“Em preocupa especialment la visibilitat dels portals de transparència, a dia d’avui la ciutadania no els consulta tant com ens agradaria i anem a treballar com fer que siguen atractius”, ha ressaltat el diputat de Transparència i Govern Obert.

 

El seminari impartit per Alberto Ortiz de Zárate, director general d’Alorza.net, ha arrancat amb una conferència que tracta de respondre a la pregunta “Com obrir els governs locals i crear valor públic?”. “Volem que la ciutadania contribuïsca a una millor política pública, coneixent les seues necessitats, ajudant a dissenyar les polítiques, fins i tot executant ells mateixos una part del ben públic”, ha afirmat l’expert en Govern Obert.

 

Ortiz de Zárate ha analitzat els èxits i fracassos de les iniciatives preses en altres països i comunitats autònomes. “En ocasions, la població no vol participar, i açò cal combatre-ho mitjançant l’educació social”, ha reclamat.

 

La segona part del seminari ha consistit en un taller sobre com obrir un ajuntament, bones pràctiques i idees per a fomentar la participació i col·laboració de la ciutadania. Així mateix, l’expert ha remarcat la importància “d’eixir a trobar el que ja està fent la ciutadania i escoltar-la”.

 

Un model teòric per a la política activa

 

L’equip d’Alorza.net va col·laborar en la formació del portal de transparència del govern basc, que es troba en la primera posició en l’avaluació que Transparència Internacional Espanya realitza a les comunitats autònomes sobre el seu nivell de transparència. “Els pioners tenen un avantatge: et poden ensenyar allò que han fet bé però també els errors, aquelles mesures que no van funcionar”, ha afirmat Roberto Jaramillo. “En la passada edició, la quantitat d’inscripcions va ser tal que sabíem que havíem de repetir, a més de cercar altres vies perquè hi ha molt que treballar quant a matèria de formació i cultura de Govern Obert”, ha insistit el diputat.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.