La Regidoria d’Acció Cultural col.labora amb les Jornades “Encontres 2017”, organitzades per la Federació d’Iniciatives Culturals Urbanes de València

 

 

Maria Oliver, regidora d'Acció Cultural, i

 

La regidora d’Acció Cultural, María Oliver, ha presentat el projecte “Encontres. Cultura als barris per a fer ciutat”, organitzat i impulsat per PICUV (Plataforma d’Iniciatives Culturals Urbanes). Es tracta d’un lloc de reflexió per a la gestió cultural urbana en què hi haurà taules de debat, ponències i tallers participatius amb representants del sector cultural de València i de la resta d’Espanya. María Oliver ha declarat que “la participació per a nosaltres és molt important perquè entenem que la cultura és l’element vertebrador de la ciutat i la que propicia els espais en què ens trobem la ciutadania”.

 

Des de la PICUV (Federació d’Iniciatives Culturals Urbanes de València) i amb la col·laboració de la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament i Teatre El Musical, s’organitzen les jornades Encontres 2017 amb el lema “Cultura als barris per a fer ciutat”. El districte dels Poblats Marítims i, en concret, el barri del Cabanyal és l’entorn triat per a la trobada, les seus principals de la qual seran l’edifici del teatre El Musical i la plaça del Rosari. L’accés és lliure.

 

Coincidint amb el tancament de la temporada dels festivals, membres de PICUV, la Federació ha decidit impulsar Encontres com un espai de diàleg sobre la gestió cultural a la ciutat, que enguany celebra la seua segona edició consecutiva. L’objectiu principal és obrir un lloc per a l’acció cultural i el desenvolupament, així com establir vincles entre els actors culturals que, des de la ciutadania, la creació, l’associacionisme i les institucions, gestionen projectes que contribuïxen al desenvolupament social de l’entorn metropolità.

 

El programa per als tres dies s’estructura al voltant de ponències, taules redones i tallers participatius, als quals assistiran col·lectius i personalitats de l’àmbit de la cultura, no solament de València, sinó també de la resta d’Espanya. Es tractaran diferents temàtiques que concernixen al sector, com les polítiques culturals, les vies de finançament i desenvolupament de projectes, les eines tecnològiques per a la cultura comunitària, la recuperació d’espais ciutadans i l’estratègia dels nous ajuntaments per al canvi.

 

Entre els ponents es troben Manuel Delgado, Jaron Rowan, Mireia Mora i Azucena Klett, que seran els encarregats d’obrir el diàleg i entaular conversa amb diferents participants, gestors públics, professionals de la cultura i col·lectius de l’àmbit cultural, associatiu i empresarial. Prop de 30 participants estaran presents en les taules redones per a abordar temes d’interés per al futur pròxim de la cultura de València, com la baixa inversió i l’incentiu per part de les administracions, la necessitat d’un pla integral per a la cultura o el desenvolupament d’un model de política cultural més dinàmic i amb objectius definits.

 

Ximo Rojo, membre de la Junta Directiva de PICUV, ha declarat: que “hi ha una sèrie de fòrums als quals convidem persones que tenen un punt de vista interessant i enriquidor per al que creiem que es necessita, que és formar massa crítica a la ciutat, espais on els ciutadans puguem anar a entendre les polítiques que necessitem”.

 

Tindran lloc també dos tallers participatius. El primer, dirigit per Ania González amb una metodologia de recerca-acció participativa enfocat a col·lectius culturals; el segon l’impartirà El Retrocolectivo per als més menuts, i tindrà com a resultat el documental Nazaret, playa robada, a través de l’ús del teatre d’ombres amb la tècnica retroprojectada. La resta de la programació, en el vessant artístic, la complementen els concerts de Nacho Perea (divendres, 9 de juny) i la nit de blues amb Blue Eye Soul i High & Low (dissabte, 10 de juny), els dos programats a la plaça del Rosari.

 

FEDERACIÓ PICUV

 

La PICUV, nascuda en 2015 i constituïda enguany com a federació, està formada per 10 festivals situats en 6 districtes de l’àrea metropolitana: Eixample, Extramurs, Poblats Martítims – Cabanyal, Russafa, Patraix i Benimaclet. Formen part del projecte iniciatives que donen visibilitat a diferents disciplines artístiques, com les arts visuals i escèniques, el disseny, la poesia, la música i diferents intervencions artístiques, que arriben als barris on congreguen més de 100.000 espectadors cada any. Estos festivals són Russafa Escènica, Circuit Bucles, Districte 008, Cabanyal Íntim, Benimaclet conFusion, MUV! – Circuit Música Urbana, Vociferio, Factoria d’Arts Patraix, Russafart i Finestra Nou Circ.

 

PICUV engloba els principals festivals urbans a València per a crear sinergies i reivindicar el paper que tenen en la cultura i en el desenvolupament social de la ciutat. També volen sumar-se a altres iniciatives artístiques innovadores que es realitzen en espais no convencionals i als barris, és a dir, els que connecten amb moviments ciutadans, associacions culturals i veïnals, productores independents i col·lectius d’artistes. Tots han anat formant el teixit cultural a la ciutat i formen part d’un moviment que arriba a moltes ciutats del món.

 

Més informació en <www.picuv.org>.

 

Programa

 

Divendres 9 de juny

.

18:30-21:00 h: Taula 1 – Polítiques culturals (TEM). En relació amb el llibre de Jaron Rowan Cultura libre de estado. Ed. Traficantes de Sueños

Ponent: Jaron Rowan (investigador i agitador cultural), “Per un accés radical a la cultura”

Taula debat:
Modera: Arístides Rosell (Federació PICUV. Director Russafart)

Participen:
Carmen Amoraga (directora general de Cultura i Patrimoni, GVA)
Gloria Tello (regidora de Cultura, Ajuntament de València)
Saúl Esclarín Serrano (director general de Cultura, Ajuntament de Saragossa)
Ramón Marrades (director estratègic, la Marina de València)

.
21:30-00:00 h: Concert – Nacho Perea (plaça del Rosari)

 

Dissabte 10 de juny

.

11:00-14:00 h: Taula 2 – Desenvolupament i viabilitat de projectes culturals (TEM)
Ponent: Mireia Mora (comunicadora cultural i cooperativista a La Tremenda)
“Una mirada a la reapropiació i la mobilització cultural: els reptes des de l’organització col·lectiva”

Taula debat:
Modera: Eugenio Viñas (redactor de Cultura, Valencia Plaza)

Participen:
Roberto García (director adjunt d’Arts Escèniques, Institut Valencià de la Cultura, GVA)
Jeff Albeghi (coordinador, Euroimpulse Network)
Manuel Cuadrado (professor Titular del Departament de Comercializació i Recerca de Mercats, Universitat de València)
José María Company (director del Departament de Negoci-Màrqueting, Caixa Popular)
Sergi Almiñana (Festival MUV!. Federació PICUV)

 .
16:00-18:00 h: Taula 3 – Tecnologia i iniciatives culturals comunitàries (TEM)

Modera: Riccardo Toto (Federació PICUV. Benimaclet Confusion)

Participen:
Xavi Gost (expert en tecnologia i organització)
Maria Luisa Peydró (tècnica d’Indústries Creatives i Culturals / Las Naves. Conecta Cultura)
Jonàs Sala (cofundador de Verkami / Crowdfunding, més que finançament)
Enric Montesa (economista, activista, investigador i gestor d’innovació / Monedes socials per al sector cultural)
Alejandro Martí (cofundador de www.orfheo.org. Cultura en xarxa)

 .
18:30-21:30 h: Taula 4 – Recuperació de l’espai ciutadà (TEM)

Ponent: Manuel Delgado (antropòleg, Universitat de Barcelona)
“Apoderament i gestió ciutadana. Riscos i potencials”

Taula debat: Espais públics de gestió ciutadana
Modera: Ximo Rojo (Federació PICUV – Russafa Escènica)

Participen:
Casa Invisible (Màlaga) presenta Ángel Antich
Solar Corona (València) presenta Adrián Torres
Huertos Urbanos de Benimaclet (València) presenta Arturo Sanz
La Harinera (Saragossa) presenta Diego Garulo
Cabanyal Horta (València) presenta Chus Pagán
Can Batlló (Barcelona)

 

21:30-22:30 h: Concert – Nit de blues amb Blue Eye Soul (plaça del Rosari)

 

22:30-23:00 h: Projecció documental (plaça del Rosari)

 

Nazaret, la playa robada. Taller Retrocolectivo
23:00-00:00 h: Concert – Nit de blues amb High & Low (plaça del Rosari)

 

Diumenge 11 de juny

 

12:00-14:00 h: Taula 5 – Municipalisme, ajuntaments per al canvi (TEM)
Ponent: Azucena Klett (assessora de l’Àrea de Cultura, Ajuntament de Madrid)

.
14:00 h: Paella col·lectiva (plaça del Rosari)

.
16:00-19:00 h: Taller participatiu – La cultura va ser un teatre i per a nosaltres una fàbrica (Ania González)
Proposta metodològica de la investigació – acció participativa
Inscripció prèvia al taller en <plataformaicuv@gmail.com>

 

  • Email
Bookmark the permalink.

Comments are closed.