L’Ajuntament conclou els tallers per a instituts del Portal de Transparència i Govern Obert

 

L’IES El Ravatxol acull hui l’última sessió dels tallers dirigits a alumnes de secundària i cicles formatius sobre Transparència, Govern Obert i Dades Obertes (Open Data). La iniciativa forma part del programa “Democràcia oberta” i pretén posar a la disposició del món educatiu el Portal de Transparència i Govern Obert com a font de coneixement i eina per a treballar l’entorn més proper.

 

Cinc instituts de la Ciutat de València, l’IES Rascanya-Antonio Cañuelo, l’IES Patraix Vicenta Ferrer Escrivà, el FPA Centre social del Grau, el FPA Reina Na Germana i l’IES El Ravatxol han acollit, durant el mes de febrer i març, tallers destinats a l’alumnat amb l’objectiu d’acostar a la joventut els fonaments i mecanismes en els quals consisteix la Transparència i el Govern Obert.

 

La regidora de Transparència i Govern Obert, Neus Fàbregas Santana, ha explicat que “el sector públic produeix una gran varietat d’informació interessant per a la ciutadania, com, per exemple, informació social, econòmica, educativa, geogràfica, estadística, meteorològica o turística. Esta informació ofereix una gran font de coneixement sobre la realitat de la nostra ciutat, incloent-hi, en moltes ocasions, dades en temps real”.

 

Des de la regidoria, atorguen valor a estos tallers perquè “en la societat de la informació, la ciutadania requereix adquirir una sèrie de competències digitals, entre les quals destaquen les capacitats per a buscar informació, contrastar les fonts i descobrir el nostre entorn més immediat en les fonts de coneixement. Alhora, cal possibilitar el contrast d’informació, la visió crítica de les mateixes. En definitiva, cal potenciar el dret a saber, coneixent i utilitzar noves eines de coneixement”, ha explicat la regidora.

 

Actualment, la nostra societat demanda nous mecanismes per a garantir una major transparència i estratègies per a un bon govern. Les Dades Obertes (Open Data) és una pràctica que persegueix que les dades públiques estiguen disponibles de forma lliure a tot el món, sense restriccions de copyright, patents o altres mecanismes de control. Les dades han de publicar-se molt estructurades i en formats coneguts que faciliten la seua reutilització.

 

L’obertura de dades del sector públic permet que “qualsevol persona o organització puga construir una nova idea que resulte en noves dades, coneixements, processos, que afegisquen valor a les ja existents o fins i tot crear nous servicis”. Per tant, ha explicat la regidora, “té un considerable potencial econòmic a més d’afavorir la transparència, participació i col·laboració ciutadana, necessaris per a comptar amb un govern més obert”. 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.