L’Ajuntament organitza el primer mostreig ciutadà de biodiversitat urbana de València

La Fundació Observatori del Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, dependent de la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, i la Regidoria de Parcs i Jardins, organitzen els primers Bioblitz de la ciutat, que tindran lloc el 20 i el 27 de maig al Parc de la Rambleta i al Parc de Malilla respectivament.

 

Un Bioblitz és un mostreig ciutadà de biodiversitat urbana, al qual les veïnes exploren i redescobreixen la natura que s’amaga als parcs i jardins de la ciutat, i ho fan acompanyades per persones expertes de les institucions, naturalistes o la universitat.

 

Els experts faràn dues prospeccions de camp, a les quals seran acompanyats pels participants. Dependent del grup biològic d’interés, les prospeccions es faran totalment sobre el terreny, cercant activament la biodiversitat urbana (per exemple, aus), o bé fent una xicoteta campanya de mostreig que serà completada al punt d’informació amb visualització de les mostres amb lupes o altre material òptic.

 

Les prospeccions seran fetes només pels experts, acompanyats pels participants o, dependent del cas, els participants rebran un material per a poder fer captures i identificar-les després, al punt d’informació.

 

El primer Bioblitz es va celebrar a Washington el 1996, i des de llavors són centenars les ciutats que s’han sumat a una iniciativa que pretén mostrar que la natura té també un espai dins de l’urbs, i que s’hi amaguen moltes més espècies de les que no es pot pensar a primera vista.

 

A València s’animarà als participants a fer fotografíes de la biodiversitat urbana que troben al parc, i es disposarà d’una adreça de correu electrònic per a recopilar les fotografies fetes dels participants. Les fotografies de fauna i flora seràn enviades als experts. D’esta manera es pretén augmentar la quantitat d’espècies detectades durant cada jornada.

 

Segons Berto Jaramillo, regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, «s’ha demostrat que és una forma efectiva i lúdica no només de valorar i connectar amb els espais verds que més a prop ens queden, els parcs i jardins, sinó també de fomentar la ciència participativa i oberta». En opinió de Pilar Soriano, regidora de Parcs i Jardins, «la realització del primer Bioblitz respon a les polítiques municipals en canvi climàtic i renaturalització urbana, una prioritat d´este govern. A més, és clau obtindre un inventari de la biodiversitat per a poder-ne avaluar l’evolució futura de la nostra natura».

 

Les dos jornades comptaran amb el suport de SEO-Birdlife, una entitat naturalista amb reconeguda trajectòria en este tipus d’activitats i comptarà, entre d’altres, amb expertes de l’Ajuntament, la Universitat de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Els parcs escollits, la Rambleta i Malilla, ho són per les seues especials característiques paisatgístiques i botàniques, així com per les estratègies de renaturalització aplicades. A més, la trajectòria de la Rambleta i el camí que acaba de començar Malilla els fan especialment idonis per a comparar-ne la flora i fauna, així com per a fer un seguiment en anys successius de la seua evolució.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.