L’Ajuntament de València reconeix el genocidi armeni, el primer del segle XX

 

 

La Junta de Govern Local ha aprovat hui una moció en la qual reconeix el genocidi del poble armeni. L’any 1984, l’ONU i l’any 1987, el Parlament Europeu, van reconéixer els fets de la massacre armenia, qualificant-ho com a crim contra la humanitat. La moció, impulsada per la regidoria de Cooperació, dirigida per Berto Jaramillo, a més de sumar-se a este reconeixement oficial, també condemna els crims. L’Ajuntament de València dona resposta a la petició plantejada per l’Associació Armènia Ararat, que ja ha aconseguit que més de 24 ciutats i un gran nombre de països reconeguen la massacre.

 

Enguany es compleix el 102 aniversari del Genocidi Armeni, considerat com el primer genocidi del segle XX. Entre els anys 1915 i 1921 van tindre lloc un conjunt de massacres i deportacions de la població armènia de l’actual territori de Turquia, especialment durant el règim dels Joves Turcs, en el qual van morir 1.500.000 ciutadans i ciutadanes armenis i altres 2.000.000 van haver d’abandonar les seues llars i escampar-se per tot el món, formant la gran Diàspora Armènia.

 

Les massacres es van caracteritzar per la seua brutalitat i la utilització de marxes forçades amb les deportacions en condicions extremes, que generalment portava a la mort a moltes de les persones deportades. Un extermini que l’advocat polonés Rafael Lemkin va qualificar de genocidi, utilitzant aquest terme per primera vegada en el vocabulari internacional.

 

Actualment l’Estat de Turquia nega l’existència del genocidi, la qual cosa han reconegut països com l’Uruguai, Argentina, Bèlgica, Canadà, Xile, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Líban, Lituània, Holanda, Polònia, Rússia, Eslovàquia, Suècia, Suïssa, El Vaticà, Veneçuela i Alemanya, així com 44 estats dels Estats Units de Nord Amèrica. Cinc Comunitats autonòmiques d’Espanya (País Basc, Catalunya, Balears, Navarra i Aragó) i 24 ciutats (Mislata, Santa Coloma, Burjassot, Bétera, Xirivella, Pinto, Manises, Santa Margarita, San Sebastián, Silla, Aldaia, Alzira, Puente Genil, La Roda de Andalucía, Carcaixent, Elda, Alaquás, Benalmádena, Mérida, Paiporta, Alicante, Málaga, Sabadell, Torrent) també ho han fet.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.