Las Naves acull Conama Local València per abordar, entre altres aspectes, l’adaptació al canvi climàtic

 

València acull els dies 27, 28 i 29 de novembre la Trobada de Pobles i Ciutats per la Sostenibilitat (Conama Local), el congrés més emblemàtic sobre medi ambient i entorn urbà que se celebra a Espanya i que en esta edició organitza la Fundación Conama al costat de l’Ajuntament de València. Més d’un centenar de ponents de diversos països europeus provinents de l’administració pública, l’empresa, el tercer sector i la universitat compartiran idees sobre com crear ciutats més verdes, sostenibles i inclusives socialment.

 

Durant el congrés es compartiran experiències d’èxit i s’abordaran els reptes futurs que afronten les ciutats tenint com a marc la Nova Agenda Urbana de l’ONU i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i amb l’escalfament global i l’economia circular com a desafiaments principals de la societat en el segle XXI. En eixe sentit, l’adaptació al canvi climàtic en els entorns urbans és un eix important del Conama Local València 2017. El lema d’ESTA trobada és Les ciutats connecten naturalment i fa referència a la necessitat que tenen de reduir la seua petjada ecològica i d’harmonitzar la seua relació amb l’entorn proper.

 

Entre les sessions del congrés hi haurà diverses dedicades a l’adaptació al canvi climàtic en els entorns urbans en les quals intervindran portaveus de la Direcció general d’Acció per el Clima i de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic al costat de representants de diverses ciutats espanyoles capdavanteres en la matèria. També tindrà lloc una reunió de diputacions i un taller pràctic per a compartir experiències. En la sessió específica sobre la Nova Agenda Urbana intervindran Antonio Aguilar, director general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment i Ruud Schuthof, director regional de ICLEI (Iniciativa de Governs Locals per la Sostenibilitat).

 

L’àmbit de la mobilitat s’abordarà en diverses sessions que reuniran a experts com Salvador Rueda, creador de les superilles de Barcelona i gestors municipals de Vitòria-Gasteiz, Madrid, Pontevedra, Múrcia o Madrid. A més, hi haurà debats dedicats a la renovació del transport públic, la mobilitat en els entorns educatius i l’electrificació de la mobilitat, amb participació de gestors de serveis de vehicles elèctrics i compartits.

 

El puixant tema de la renaturalització de les ciutats es tractarà en diverses sessions en les quals intervindran experts com el geògraf Martí Boada, el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid José María Ezquiaga o l’ecodissenyador Joan Rieradevall, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, a més de portaveus de la UICN en el Mediterrani, diverses ONGs i ciutats espanyoles.

 

La transició energètica cap a un model descarbonitzat de producció tindrà diversos espais en el programa. A més de la reunió del grup de municipis per la sobirania energètica i un taller pràctic sobre pobresa energètica, hi haurà altres espais de debat en els quals participaran experts com Stephan Brandligt, tinent alcalde de Delft (Països Baixos) i portaveus de municipis, empreses i organitzacions diversos.

 

L’economia circular tindrà ampli protagonisme en el programa, amb un taller específic per a fomentar-la en les ciutats, amb representants d’empreses i entitats públiques. A més, hi haurà sessions amb enfocaments especialitzats i nous, com el proveïment sostenible en la indústria agroalimentària, la compra pública sostenible i una sessió especial sobre economia circular en l’hostaleria, un sector amb gran capacitat per a impulsar canvis exemplars cap a models més sostenibles.

 

PER QUÈ LES CIUTATS

Les ciutats són grans demandants de recursos i generadores d’impactes ambientals. Concentren el 54% de la població mundial, el 85% del PIB, el 75% del consum dels recursos naturals, el 50% de la producció mundial de deixalles i el 60%-80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “Resulta difícil abordar la crisi ecosocial, pensar en la lluita contra el canvi climàtic i engegar una economia circular sense tenir en compte la importància de les ciutats”, diu Gonzalo Echagüe, president de la Fundación Conama.

 

XARXES DE CIUTATS

En el Conama Local València 2017 coincidiran nombroses xarxes de ciutats que representen a centenars d’urbs en transició de tot el món. Així, acudiran portaveus d’ICLEI (Iniciativa de Governs Locals per la Sostenibilitat) i Energy Cities, que agrupa a 1.000 ciutats de 30 països europeus. Al costat d’ells estaran diverses xarxes d’escala local i regional com la la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat i Udalsarea 21 (Xarxa Basca de Municipis cap a la Sostenibilitat).

 

SOBRE CONAMA

La Fundación Conama és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la creació de punts de trobada i reflexió sobre el medi ambient. Organitza des de 1992 el Congrés Nacional del Medi ambient, un esdeveniment biennal que s’ha convertit en el més important del país per trajectòria, participants i continguts. També organitza anualment el Conama Local, centrat en l’escala urbana i regional, que s’ha celebrat fins ara a Madrid, Sevilla, Vitòria-Gasteiz, Granada i Màlaga i que, en 2017, recala a València.

 

DADES PRÀCTIQUES

L’esdeveniment està obert a la participació del públic. 
L’entrada és lliure i gratuïta prèvia inscripció en www.conamalocal.org

Consulta el Programa

Bookmark the permalink.

Comments are closed.