L’espai col·laboratiu de Las Naves incorpora 7 projectes més que plantegen, entre altres, alternatives a la crema de la palla de l’arròs

 

L’espai col·laboratiu de Las Naves ha incorporat en els últims dies set nous projectes emmarcats en els camps de l’energia, la cultura, la salut i l’agroalimentació, amb l’objectiu comú de treballar per la transformació social i innovadora de València. Entre estes propostes destaquen, per exemple, una alternativa al problema de la crema de la palla de l’arròs, l’impuls de la transició energètica a través de les comunitats de veïns i veïnes, el desenvolupament d’accions contra el risc d’exclusió social en els Poblats Marítims a través de la promoció de l’arqueologia subaquàtica, o un projecte d’educació sexual dirigit a persones amb discapacitat.

 

Després d’haver concorregut a una convocatòria pública el passat mes de desembre, en què sols quedà descartada una de les propostes, les set guanyadores se sumaran a les 9 que ja estan en actiu en el Col·lab. Estes s’emmarquen en els camps de la cultura, la agroalimentació, l’energia i la salut, àrees en les quals treballa Las Naves, juntament amb la Regidoria de Mobilitat. Comptaran, a més, amb el suport de 10 entitats col·laboradores que estan disponibles per a facilitar acompanyament i mentorització als projectes emprenedors, i així poder, per exemple, consultar qüestions d’estratègia, comunicació, gestió d’equips, legalitat, finançament, responsabilitat social empresarial, sostenibilitat o impacte social dels projectes.

 

Les set noves incorporacions són les següents:

 

1. «#ponverdeatuvecino.com»: És una proposta que impulsa el paper de les comunitats de veïns i veïnes en la transició energètica de la ciutat, implantant energies renovables en les seues zones comuns, generant la possibilitat de la descàrrega energètica de les seus habitatges, contribuint a la conscienciació sobre l’estalvi i l’eficiència, la comprensió respecte el mercat energètic i transformant el model actual a través del consum d’energia col·laboratiu. La iniciativa pretén generar un canvi social i cultural perquè les ciutats siguen més sostenibles i estiguen millor connectades energèticament, treballant conceptes com ara la transició energètica i lluitant contra la pobresa energètica.

 

2. «Balas de Paja»: Proposta que incideix en la reducció de gasos de efecte hivernacle , evitant un dels problemes que més patim els valencians: la crema de la palla de l’arròs. La idea impulsa un projecte d’economia circular agroalimentària, que proposa la reutilització, aprofitament i transformació de residus agroalimentaris -de l’arròs i la xufa principalment- per a produir substrat convencional ecològic amb diversos usos, com per exemple per al conreu de bolets saprofites comestibles i medicinals, fer compost, biocombustible, pinso, control biològic d’algunes plagues, etc…

 

El projecte contempla generar diverses vies de negoci, de creació de llocs de treball en el sector agrícola i de gestió de residus. L’adequació o construcció de la granja, a més, es farà sota els paràmetres d’arquitectura bioclimàtica i emprant energies renovables.

 

La proposta va adreçada a reforçar el recanvi generacional, la feminització del sector, la promoció de l’agricultura i l’alimentació sostenible.

 

3. «Cultura del mar»: Projecte que desenvolupa l’actualització de la Carta Arqueològica Subaquàtica de València, a través de la creació d’una associació participativa dels veïns i veïnes dels Poblats Marítims en què es promourà la protecció del Patrimoni, al mateix temps que es teixirà una xarxa solidària, actuant especialment en col·lectius i persones en risc d’exclusió social, millorant la seua qualitat de vida i afavorint la seua ocupació.

 

L’objectiu és que estes persones identifiquen i posen en valor el Patrimoni Arqueològic Subaquàtic. Esta associació recuperarà el funcionament comunitari tradicional de les societats mediterrànies. Es realitzaran tallers i xerrades formatives amb la idea que vagen sorgint projectes empresarials duts a terme pels veïns i veïnes.

 

4. «Monvital»: Iniciativa emmarcada en el mercat d’alimentació ecològica. Elabora productes alimentaris sans i saludables, amb base vegetal, que són distribuïts a través de botigues d’alimentació ecològica, grups de consum, mercats de venda directa, empreses de restauració col·lectiva, restaurants d’alimentació saludable, etc. La línia de treball va dirigida també a persones amb intoleràncies, al·lèrgies i aquelles que han de seguir dietes especials.

 

Entre estos productes es troben els postres ecològics refrigerats sense lactosa, ni ou, ni soja, ni gluten, i baixos en sucre o sense sucre; així com cremes de verdures, productes de temporada i quilòmetre zero, salses o patés en conserva 100% vegetals.

 

5. «Músicos por la salud»: És una iniciativa solidària que realitza microconcerts participatius a 24 hospitals -17 d’ells a la Comunitat Valenciana- i 95 centres de majors, 44 d’ells a la nostra comunitat. Estos microconcerts són propers als pacients i s’interactua directament amb ells, així com amb els seus acompanyants i el personal dels centres hospitalaris o de majors. L’objectiu de «Músicos por la salud» és aportar felicitat i benestar a les persones -xiquets i xiquetes i persones adultes- que estan passant per una situació dolorosa i de vulnerabilitat, millorar la seua qualitat de vida i servir com a ferramenta amb possibles beneficis terapèutics. S’integra en totes les àrees tenint en compte la seua sensibilitat: UCI, oncologia, psiquiatria, pediatria, hemodiàlisi, tractament del dolor, etc…

 

6. «Sexualidad Funcional»: És un projecte de desenvolupament i creixement sexual que també s’adreça a persones amb discapacitat, que ofereix assessorament sexològic, tallers per afavorir el desenvolupament de la sexualitat, teràpia de parelles, acompanyament íntim i eròtic, xerrades o cursos específics. L’objectiu és actuar davant les desigualtats socials i en salut sexual que pateixen les persones amb diversitat funcional i lluitar contra el tabú i la manca d’educació sexual.

 

7. «Revista Insport» és una publicació digital de cobertura nacional especialitzada en esports. En aquesta revista tenen cabuda tots els esportistes, inclosos aquelles persones que pateixen una diversitat funcional i practiquen l’esport adaptat. La publicació treballa des d’un punt de vista divulgatiu, normalitzat i inclusiu i actua, com dèiem, sobre el desenvolupament dels col·lectius de diversitat funcional.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.