Més de 15.000 persones han participat per a elegir el destí de 7 millons de euros que s’invertiran en 71 projectes “que canviaran la vida dels barris”

 

Un total de 15.338 persones han participat en la segona edició de la consulta ciutadana d’inversions en barris, #decidimVLC, un procés organitzat per a decidir la destinació dels set milions d’euros inclosos en els pressupostos participatius de l’Ajuntament de València. La major part d’esta partida (1,9 milions d’euros) es destinarà a executar jardins. En total, s’ha seleccionat un total de 71 projectes. El que més vots ha rebut ha sigut l’anell de vianants Tres Forques – Patraix, que és un itinerari per a vianants que connecta diferents espais significatius del districte de Patraix, un dels més participatius.

 

El regidor de Participació Ciutadana, Jordi Peris, ha presentat hui els resultats d’este procés participatiu, que ha registrat un increment “significatiu” respecte a la convocatòria anterior, “i que dóna suport a la nova política de l’Ajuntament, que escolta i dóna veu a la ciutadania per a canviar la vida quotidiana dels barris”.

 

Respecte a la participació, el regidor ha detallat que de les 15.338 persones esmentades, 8.061 han sigut dones i 7.277 homes, i per grup d’edat el més actiu ha sigut el comprés entre els 35 i els 50 anys. Per districtes, els més participatius han sigut els pobles de València, Patraix, Benimaclet i Ciutat Vella. En total, hi ha participat un 2,3 % de les persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat, més del doble que en 2016, quan participaren en este procés 6.000 persones, el 0,9 % del cens.

 

Jordi Peris ha comparat estes dades amb les d’altres ciutats que també realitzen consultes per a invertir els pressupostos i ha qualificat els resultats de València com a “molt satisfactoris”, ja que en ciutats com París, on estos procesos estan bastant consolidats, l’índex de participació és de l’1,81 % del cens. A Madrid, l’any passat hi participà l’1,68 % del cens, i a Sevilla, amb un cens similar a València, en 2010 hi va participar el 0,7 % del cens.

 

D’altra banda, el regidor ha destacat que, de les 12.407 persones que han participat en la fase de votació, 1.383 ho han fet presencialment, i per això ha considerat “la importància de combinar els mitjans en línia amb l’habilitació de llocs per a votar”. Finalment, el regidor també s’ha fet ressò del total d’usuaris registrats a la plataforma DecidimVLC, un total de 20.605, i de les visites a la web, 91.800, on ja es poden trobar tots els projectes seleccionats (71 d’un total de 115).

 

Pel que fa als projectes (que adjuntem en un dossier), el regidor de Participació Ciutadana ha recalcat, entre altres, la reurbanització del carrer de la Murta, a Benimaclet, “per tractar-se d’una reivindicació històrica del veïnat”; la recuperació de la plaça de Rojas Clemente, a Extramurs, o la reconversió d’alguns solars, també històrics, en jardins. En total, es destinarà 1.960.000 euros dels pressupostos participatius per a habilitar jardins, la Regidoria d’Urbanisme gestionarà 1.780.000 euros; la de Mobilitat, 1.760.000 euros, que permetran la construcció de 9 carrils bici, i la d’Esports, 80.000 euros.

 

Jordi Peris ha conclòs la seua intervenció parlant de DecidimVLC “com un projecte de legislatura, un dels grans pilars del govern municipal, un projecte de govern que suposa un canvi molt important en la manera de governar la ciutat, incloent-hi les propostes dels mateixos ciutadans i que ells mateixos han decidit, optant per un model de ciutat més sostenible i més amable amb les persones”.

 

Per acabar, el regidor ha agraït el treball dels funcionaris dels diferents servicis implicats en este procés participatiu, i ha explicat que s’ha allargat un poc en el temps perquè ha calgut fer recompte de les votacions i contrastar les dades amb el padró, i d’altra banda ha calgut ajustar els pressupostos dels 19 districtes als projectes aprovats.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.