El Musical acull l’estrena de la peça “I tornarem a sopar al carrer”, coproduïda per Las Naves, el el marc del festival Cabanyal Íntim

 

 

 

 

El Teatre El Musical acollirà este cap de setmana l’estrena de la peça teatral I tornarem a sopar al carrer, la primera producció del festival Cabanyal Íntim, que ha sigut coproduïda per Las Naves. El festival, que va arrancar la seua VII edició el passat dia 18, culmina les seues propostes escèniques amb esta obra, escrita per Xavier Puchades i Begoña Tena, que inclou en el seu repartiment veïns i veïnes del barri.

 

Este matí s’ha presentat als mitjans de comunicació esta primera producció pròpia del festival, coproduïda entre Cabanyal Íntim, Las Naves i l’Institut Valencià de Cultura. El regidor de Participació Ciutadana i Innovació i vicepresident de Las Naves, Jordi Peris, ha participat en la presentació, amb el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; els directors del festival, Isabel Caballero i Jacobo Roger; la coordinadora artística del TEM, Olga Álvarez; els autors del text, Xavier Puchades i Begoña Tena, i una representació dels actors que intervenen en l’obra, tant els professionals, com Pau Gregori i Verónica Andrés, com part dels veïns i veïnes que també formen part de l’elenc.

 

UN TEATRE QUE NAIX DE LA LLUITA I DE LA RESISTÈNCIA

 

Peris ha agraït als promotors del festival “el seu treball d’anys per consolidar este treball en l’àmbit de la cultura i en l’àmbit de la realitat d’un barri per tots conegut”. Es tracta d’un teatre “que naix de la lluita, de la resistència i de la reivindicació”, ha manifestat el regidor, “que, per això, sintonitza amb tot el moviment de reivindicació d’estos anys, i que, com ell, ara entra en un moment de canvi”.

 

“Estem en un moment de repensar i reflexionar conjuntament sobre quina és la realitat, el futur, els sentiments, els reptes, les pors i les ansietats que hi ha en este moment al barri del Cabanyal, i donar-los eixida”, ha afirmat Peris.

 

La iniciativa d’esta coproducció va sorgir de la coincidència de projectes i interessos entre Cabanyal Íntim i Las Naves, que ha confluït en esta proposta cultural que, en paraules del regidor, “és d’una importància extraordinària pel moment en què ens trobem tant a la ciutat com al barri: és una investigació sobre la realitat d’un barri, feta amb la gent d’un barri, que es traduïx en una narració escènica al mateix si del barri, i que es trasllada com una proposta per a la resta de la ciutat”.

 

Per a la presentació de l’obra, que ha tingut lloc en la part posterior de la jàssera del Teatre Principal, s’han disposat una taula i cadires, a l’estil de les tradicionals reunions veïnals a poqueta nit als carrers (especialment típiques als barris del Marítim), i en referència al títol de la peça, I tornarem a sopar al carrer.

 

En nom de la regidora d’Acció Cultural, María Oliver, ha pres la paraula la coordinadora artística del TEM, Olga Álvarez, que ha subratllat la voluntat de la Regidoria de portar les polítiques culturals “més enllà del mer accés al públic, i apostar per les relacions col·laboratives i la creació comunitària”. Així mateix, ha defés la necessitat “d’apoderar la ciutadania que”, ha conclòs, “és la manera de fer barri i de fer ciutat”.

 

UN PROJECTE “ESPECIALMENT EMOCIONANT”

 

Tots els participants en els processos de creació i producció en si han subratllat el caràcter “emotiu i emocionant” d’este projecte, tant pel context històric i social en què es dóna, com per la presència de veïns i veïnes en tot el procés. La participació com a actors de persones residents al barri va arrancar del desenvolupament d’un taller d’iniciació teatral: dos dels actors aficionats, Lola i Ernesto, han explicat la seua experiència en este projecte, i han invitat la ciutadania a gaudir de les dos sessions, programades per als pròxims dies 27 i 28. També Pau Gregori i Verónica Andrés, actors professionals, han destacat “el privilegi que ha sigut este projecte” que demostra, han assegurat, que “el teatre és compartir i transformar”.

 

El muntatge és un projecte de teatre participatiu que ha buscat la implicació de col·lectius, veïns i professionals, i que arreplega sentiments, vivències i històries del passat i del present del barri. La coautora del text Begoña Tena ha subratllat la gran quantitat de documentació de premsa, literatura, textos històrics, obres d’estudiants i experts en què s’han basat a l’hora d’escriure “i, sobretot, les hores de converses amb els mateixos veïns del barri”. “Per a comprendre el present cal remuntar-se al passat”, ha assegurat Tena, qui ha subratllat a més “l’especial caràcter i la personalitat pròpia dels i de les habitants del barri, que no hem volgut que es perda en l’obra”.

 

L’espectacle s’estrenarà dissabte que ve, dia 27, a les 20:30 hores al Teatre El Musical, ubicat a la plaça del Rosari del barri del Cabanyal, i es repetirà en segona sessió el diumenge 28 a les 19:00 hores.

 

http://cabanyalintim.com/

HOME

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.