Orriols acull la Trobada d’insitituts de València membres de la Xarxa Apuja el To Contra el Racisme

.

 Jaramillo, durant la trobada.

.

 

“Fer veure realitats que estan amagades”, així començava la seua intervenció la Directora de l’Institut d’IES Orriols, centre amfitrió de la III Trobada de la Xarxa Apuja el To. El barri d’Orriols és un exemple de convivència intercultural i en les seues aules, cada dia, conviuen estudiants de 20 nacionalitats diferents i es parlen 11 llengües.

 

No és casualitat, doncs, que l’IES d’Orriols haja estat el primer a acollir una jornada de treball per a posar en comú la tasca que els centres d’educació secundària, membres de la Xarxa Apuja el To, han realitzat al llarg d’aquest any. A l’acte ha assistit el Regidor de Cooperació I MIgració, Berto Jaramillo, i el Director General de Política Educativa de la Conselleria d’Educació, Jaume Fullana.

 

“Necessitem comunitats educatives que enfront del discurs de l’odi, practiquen la inclusió. Hem de situar els drets humans al cor de les nostres accions i apostar pel valor del respecte a la igualtat i el pluralisme. La nostra posició és determinant en esta lluita. La Xarxa Apuja el To dona suport per a convertir-se en agents de convivència i ajudar a desmontar discursos racistes”, així ha explicat el Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, el paper de la xarxa en la lluita contra el racisme.

En l’acte el Regidor de Cooperació i Migració , Berto Jartamillo, ha donat la benvinguda als nous instituts que s’han incorporat a la Xarxa Apuja el To i ha aprofitat per a recordar que “vivim en un temps on estan ressorgint les actituds racistes i els delictes d’odi. Però també vivim en un temps d’esperança, que estem liderant les ciutats. València vol ser ciutat d’acollida, ciutat de drets, i sols amb accions com aquestes es pot aconseguir. El racisme sols es pot superar des de l’educació. Per això, anime als centres educatius de la ciutat a compartir les seues idees perquè sempre trobaran el nostre suport”.

 

A la Trobada s’ha presentat un vídeo realitzat pels alumnes de la Xarxa. Un projecte que es va posar en marxa, amb motiu del Dia internacional de l’eliminació la discriminació racial que se celebra el 21 de març. Un conjunt de gravacions fetes en cada institut adherit a la xarxa amb l’expressió d’un desig o reivindicació humanitària i contra la discriminació racista i xenòfoba. En la producció del vídeo hi ha col·laborat el professorat i l’alumnat del Col·legi Juan Comenius, en el que es cursen cicles formatius superiors vinculats a la videocreació.

 

La Xarxa Apuja el To contra el Racisme és un programa d’especial interés per a la Regidoria de Cooperació I Migració, ja que les accions encaminades a la convivència intercultural i a la prevenció del racisme i xenofòbia, que convergeixen i cooperen amb els que treballen diàriament amb els jóvens de la ciutat, són claus per a un futur de major justícia, solidaritat i cohesió social.

 

En els últims exercicis s’estan redoblat els esforços relacionats amb este programa, en col·laboració amb tres entitats d’iniciativa social (Moviment contra la Intolerància, Moviment per la Pau-MPDL y València Acoge), amb l’objectiu d’impulsar una xarxa de centres d’educació secundària i el desenvolupament d’accions socioeducatives contra el racisme i la xenofòbia en estos espais.

 

La Xarxa proporciona als instituts adscrits: suport i orientació davant les situacions de discriminació racista i xenòfoba; desenvolupament d’activitats socioeducatives; assessorament al professorat i a l’alumnat en el disseny, execució i seguiment d’accions; supervisió de materials de sensibilització proposats i elaborats pels centres; tallers de formació en cada centre per al professorat i per als alumnes que s’oferisquen de forma voluntària a ser agents de convivència i d’observació contra el racisme; cursos de formació continua del professorat a través del CEFIRE.
 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.