Programa 50/50: Cinc centres escolars municipals busquen reduir el consum d’aigua i electricitat mitjançant un canvi d’hàbits.

 

Dins de l’aposta del Govern de la Nau per la creació d’una nova cultura energètica,  s’ha presentat el “Programa 50/50 d’estalvi energètic i estalvi de consum d’aigua en centres educatius”. Una experiència pilot que vol millorar i reduir el consum d’aigua i electricitat en cinc escoles públiques de la ciutat durant este curs 2017-2018, i que té la seua contrapartida quan l’Ajuntament retorne a cadascuna de les escoles el 50 % de l’estalvi generat per invertir-lo en les necessitats del centre.

 

“L’altre 50 % haurà d’anar destinat a reinvertir en noves accions que representen més estalvi, que retroalimenten esta tendència a reduir la factura energètica i a evitar que una cosa tan escassa, cara i limitada es malgaste com a conseqüència d’unes males pràctiques massa arrelades”, ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, el dilluns 2 d’octubre en un acte a l’hemicicle de l’Ajuntament on ha assistit representació de l’Ajuntament de Rubí -municipi on esta iniciativa es va posar en funcionament el curs 2012-2013- i alumnes tant de Rubí com dels centres valencians adscrits al programa.

 

Els centres seleccionats en este programa pilot són C.P. Lluís Vives, C.P. Doctor López Rosat, C.P. Arquitecte Santiago Calatrava, C.P. Sant Isidre i C.P. Cervantes. La iniciativa pretén conscienciar sobre un canvi de cultura, d’hàbits i comportaments que genere un estalvi energètic, al mateix temps que “fomenta la participació ciutadana i el compromís amb la ciutat des de la més primerenca edat i suposa un nou impuls a la lluita contra el canvi climàtic”, ha destacat Ribó.

 

Este projecte d’estalvi energètic ha arribat a 500 escoles i altres 50 edificis públics dels 13 països de la Unió Europea. “Té, a més, l’atractiu afegit d’estimular la implicació dels seus veritables protagonistes i de sentir que estan millorant el món amb una acció recompensada”, ha dit l’alcalde, acompanyat del regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Roberto Jaramillo, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, i la regidora d’Educació, María Oliver.

 

El regidor Roberto Jaramillo destaca la necessitat de “conscienciar als xiquets i les xiquetes i a tota la comunitat educativa de la importància de promoure l’ús eficient de l’energia i de donar prioritat a les energies netes. Este projecte ajuda d’una manera pràctica i amb resultats tangibles que l’alumnat interioritze la necessitat de consumir amb criteris de sostenibilitat”.

 

La factura del consum energètic de l’Ajuntament de València l’any 2015 (electricitat, aigua, gas i gasoil) va ascendir a 21.929.780 euros, dels quals més del 10 % va correspondre a la despesa que es realitza als centres escolars, concretament 2.225.000 euros. Pel que fa al estalvi energètic, en els últims dos anys, el Govern de la Nau ha abaixat la factura de llum en un 17 %, la qual cosa ha suposat un estalvi de 3’3 milions d’euros.

 

Representants de l’Ajuntament de Rubí, on ja s’ha posat en marxa el projecte en tres col·legis, han expressat el seu orgull d’haver implantat el Programa 50/50 i Marta Morera Marcé, tècnica responsable del projecte a Rubí, ha explicat amb els i les alumnes de Rubí com han aconseguit augmentar l’estalvi energètic. Durant el curs passat 2014-2015, les escoles de Rubí van aconseguir un estalvi energètic de 77.425 euros (23,92 % del consum total).

 

Entre les mesures que es van implantar a Rubí, i que podrien repetir-se als centres escolars de València, està la monitorització del consum energètic, la sectorització del sistema de calefacció, l’ús més eficient de la llum i de la calefacció o la creació de líders energètics entre el mateix alumnat, que estarà implicat des de l’inici en tot el projecte.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.