S’aprova la moció contra la construcció d’un magatzem de residus radioactius a Cofrents i pel Tancament de la central nuclear en 2021

 

 

 

Impulsada pel nostre Grup Municipal, la regidora de Medi Ambient, i el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris, han presentat una moció per a oposar-se a la construcció d’un magatzem de residus radioactius a la localitat de Cofrents, així com el tancament de la Central Nuclear per a 2021. Esta moció s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de Govern, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Grup Popular.

 

La moció presentada pel Govern de la Nau i defensada per Soriano i Peris, es basa que la “perillositat de les centrals nuclears no admet dubte, així com el risc de la construcció d’un magatzem de residus”. En el cas que hi haguera “una fuga radioactiva important, afectaria a la salutde milions de valencians i valencianes, a més de contaminar la terra i arruïnar la producció agrícola”.

 

El debat ha començat amb la intervenció de Salvador Moncayo, de la Plataforma Tanquem Cofrents, als qui convidem a intervenir en el Ple; qui ha reclamat el tancament de l’activitat a la central nuclear amb l’argument que “hi ha alternatives” i que no solament ho demana una plataforma, “sinó la ciutadania i a més, altres països europeus, com Bèlgica i Suïssa, ja estan planificant les seues alternatives”.

 

Per part del grup Ciutadans, Santiago Benlliure, ha defensat que les polítiques energètiques no han d’utilitzar-se com a estratègia política i ha demanat també alternatives. “No es pot improvisar en matèria energètica”, ha explicat, si bé reconeix que les energies nuclears “s’acosten al final de la seua vida útil”. Així mateix, ha posat l’accent que “qualsevol decisió ha de tenir un pla alternatiu, que contemple, entre altres coses, la pèrdua de llocs de treball”.

 

Pel Grup Popular, M. Ángeles Ramón-Llin ha presentat una proposta que planteja l’increment de les energies renovables i que té en compte les repercussions del tancament, principalment pel que fa a l’ocupació. “Volem saber els seus plans i quines seran les conseqüències. No facen demagògia, sinó parcs eòlics, perquè l’acord és inviable encara que s’aprove, llevat que s’oferisquen solucions”. La seua proposta ha sigut rebutjada amb els vots en contra de l’equip de Govern i l’abstenció de Ciutadans.

 

El regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris, ha defensat un “canvi de model energètic que comprén el tancament de la central i la reconversió laboral”. “Es tracta”, ha explicat Peris, “d’una moció sobre una central nuclear obsoleta, amb una energia obsoleta”, i ha recordat que quan es tanque tindrà ja 35 anys, quan a Europa es fixa en 25 anys la vida útil de les centrals.

 

“Un nou model energètic” ha sigut també la reivindicació de la regidora Pilar Soriano. Ha recordat la “perillositat dels residus que genera” i la necessitat d’una “revolució energètica que passe per reduir les energies no renovables, en favor de les renovables”. També ha esmentat que a Europa són 25 els anys de vida útil, i a Espanya la mitjana és de 30.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.