València en Comú fa balanç dels seus primers cent dies en la Diputació de València i subratlla que “els aires de canvi ja s’han instal·lat” en la institució provincial
Passats cent dies des que Roberto Jaramillo, regidor de València en Comú (VALC) fora investit diputat provincial, la plataforma municipalista ha fet balanç de la seua presència en la Diputació de València, assenyalant que, des del 14 de juliol passat, “VALC ha desenvolupat una intensa activitat” en l’organisme provincial al capdavant de la delegació de Transparència i Govern Obert, treballant per a crear i aprovar l’estructura interna adequada per a desenvolupar les polítiques precises en eixe sentit, mantenint reunions amb funcionaris i sindicats i “adoptant una sèrie de gestos que denoten que els aires de canvi ja estan instal·lats en la Diputació amb l’entrada de València en Comú”.
VALC explica que, a pesar “de l’estiu per mig, en menys de cent dies hem aconseguit que s’aprovés, dimarts passat 20 d’octubre, el nou Servici de Transparència i Govern Obert de la Diputació de València”. En eixe sentit, València en Comú precisa que “no existia cap servici, ni dotació pressupostària, ni funcionariat per a estos fins” i que aprovar este nou servici “ha suposat dotar a la institució amb una unitat administrativa i recursos, que es responsabilitzarà de treballar per la sensibilització i desenvolupament de l’ètica institucional i les condicions de bon govern, i d’una cultura pública de transparència, obertura, innovació social i participació ciutadana, tant en la Diputació de València com col·laborant amb els ajuntaments valencians”.
Roberto Jaramillo va ressaltar respecte d’això la importància de la creació, aprovació i posada en marxa d’este nou servici, “un servici específic de Transparència i Govern Obert que, en esta nova legislatura, dedicarà els seus esforços, recursos i estratègies a adaptar la nostra institució a la normativa i a l’entorn públic i social que hui exigixen que la transparència, les normes de bon govern, la participació i col·laboració amb i des de la societat, en definitiva, la millora de la qualitat democràtica siguen els eixos fonamentals de la nostra acció pública”. Jaramillo va recordar que “este va ser el compromís assumit amb la ciutadania que ens ha donat la seua confiança en esta nova gestió i mandat. Açò és el que la ciutadania ens mana. El canvi que ens van reclamar les urnes hui es materialitza en una fita més que inaugura esta nova etapa en la gestió i transparència de la Diputació de València”.
València en Comú subratlla la seua satisfacció amb la gestió que s’està realitzant en la Diputació i assenyala que el seu diputat provincial ha iniciat una sèrie de trobades amb regidors i alcaldes de municipis i comarques “perquè l’objectiu no sols és complir la llei en la Diputació, sinó ajudar també als municipis a complir-la. Assessorar als municipis, donar-los tot el suport tècnic i jurídic darrere d’impulsar la transparència i bon govern és també la seua responsabilitat”. De forma paral·lela, VALC valora com una fita fonamental “les reunions i trobades que Roberto Jaramillo està realitzant amb les plataformes municipalistes d’unitat popular de la província, darrere de complir amb el nostre compromís d’intentar ser la veu d’estes plataformes en la Diputació”. Així, VALC acaba el seu balanç indicant que este “és un altre dels grans objectius en la Diputació, que ja estem complint”.
En estos cent dies, Roberto Jaramillo també s’ha reunit en reiterades ocasions amb tots els sindicats de l’organisme provincial, amb molts dels servicis i funcionaris de la casa i “la sintonia i recepció rebuda realment ha sigut molt satisfactòria”. També s’ha reunit amb la Conselleria de Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana obtenint com resultat l’obertura de comunicació entre ambdós institucions “darrere d’un diàleg el més fluid possible que sume sinergies i estratègies”.
A més a més, VALC recorda que el seu representant, Roberto Jaramillo, ha renunciat al pagament d’indemnitzacions per acudir a comissions i plens de la Diputació, perquè “és part del treball” del Diputat de Transparència, treball pel que “ja rep un sou”. Cal tindre en compte que estos pagaments suposen fins a 3.000 euros al mes per al diputat que ho percep, és a dir, uns 36.000 euros a l’any “que s’estan estalviant les arques de la Diputació”.