Jordi Peris, candidat de València en Comú a l’alcaldia, aposta per un cinturó que connecte tots els barris entre si per eixos verds que porten fins a la platja.
Tots els partits polítics que aspiren a entrar en l’Ajuntament van estar ahir en el debat organitzat per Salvem el Cabanyal en l’Ateneu Marítim. Amb un escrupolós mesurament dels temps per part de la moderadora, els representants dels partits van desgranar, al llarg de dos hores, els seus respectius programes en capítols com a urbanisme, amb especial atenció als poblats marítims, desenvolupament econòmic, servicis socials i cultura, entre altres assumptes, davant de l’atenció d’un nombrós públic. Per València en Comú va estar Jordi Peris, candidat a l’alcaldia.
Jordi Peris va denunciar que “el model de creixement urbanístic del PP ens ha portat a la ruïna i ha compromès el nostre futur”, assenyalant grans esdeveniments com la Copa d’Amèrica i la Fórmula 1 com a causa d’un “deute descomunal”.
Respecte a l’eixida de València al mar, Peris va anunciar que, si València en Comú governa l’Ajuntament, derogarà “immediatament” el projecte de prolongació de l’Avinguda de Blasco Ibáñez. I és que, segons el parer de Peris, “la solució per al Cabanyal ha de vindre dels mateixos veïns, és la ciutadania la que ha de decidir què vol per als seus barris i com ho volen”, advocant en este sentit per un “urbanisme participatiu”.
L’alcaldable de València en Comú proposa “la prolongació del vell llit del riu fins al mar a través de connexions verdes que unisquen la ciutat i el litoral”. Segons Jordi Peris, es tractaria de “connectar tots els barris de la ciutat per eixos verds que porten fins a la platja” creant un cinturó en este sentit. A més, va explicar Peris, “se solucionaria així l’aïllament del barri de Natzaret”. Per a la Dàrsena Real, el candidat a l’alcaldia per València en Comú va desvelar la seua intenció de fer d’este lloc “un espai de gaudi públic i de trobada ciutadana i no un centre de consum”.
En successives intervencions, Jordi Peris va advocar pels drets socials, “sense els que no hi ha democràcia”, per la paralització dels desnonaments, pel dret a una sanitat i a una educació públiques universals, gratuïtes i de qualitat i el pel dret de la ciutadania a subministraments bàsics com a llum, aigua i gas, recordant que “la vivenda no és una qüestió d’assistència social, sinó un dels drets humans”. En este sentit, va defendre “l’acció decidida de l’Ajuntament per a posar-se al costat de les famílies enfront dels grans bancs”.
Peris va defendre també un nou model productiu per a València “basat en la sostenibilitat, la rehabilitació i el benestar social i articulat amb l’I+D+I que desenvolupen les universitats”. També va proposar “canviar el concepte de cultura des d’una cultura de consum a la creació cultural”, pel que va subratllar l’aposta de València en Comú per crear “espais de barriada de creació cultural perquè la gent puga participar en els processos creatius”. Així, va explicar que estos centres s’establirien “en funció de la situació de cada barri reforçant també els processos de creació ja existents i amb models de gestió que es definirien segons cada zona”.
Jordi Peris va parlar de València com “d’una ciutat sufocada per la corrupció i el balafiament que patix una situació d’emergència social”. Davant d’esta situació, va recordar que “els temps estan canviant”, que València en Comú està formada per “gent comuna al servici de la gent comuna”, va subratllar que els tres grans eixos programàtics de la plataforma municipalista són “la regeneració democràtica, els drets socials i la participació” i va animar a votar a València en Comú per a fer “una ciutat més humana, més justa, més igualitària i més democràtica”. I és que, per a Jordi Peris, “el canvi és ara i és ací, en la ciutat de València”.