Berto Jaramillo, número tres de la candidatura de VALC, es reunix amb les persones aturades de Benimàmet i advoca per un model d’economia social
Va ser ahir quan Berto Jaramillo, número tres de la candidatura de València en Comú a l’Ajuntament, es va reunir amb representants de la Plataforma de Defensa de les Persones Aturades de Benimàmet. Jaramillo va escoltar les seues reivindicacions i va recordar l’aposta de València en Comú per una economia social i sostenible i la proposta d’implantar una renda mínima municipal per a aquelles persones que es troben davall el llindar de la pobresa.
La Plataforma de Defensa de les Persones Aturades de Benimàmet és una entitat sense ànim de lucre l’objectiu principal de la qual és reivindicar i defendre els drets de les persones aturades, així com impulsar i fomentar la creació d’ocupació digna i remunerada. Tal com van expressar els seus representants a Berto Jaramillo, algunes de les seues reivindicacions se centren en la falta d’una ocupació digna i estable i l’absència de participació ciutadana de cara a dissenyar i implementar polítiques públiques en matèria de formació i ocupació. A més a més, reclamen que se’ls done “veu i no ens consideren com parats, sinó com a persones sense treball. No volem ser tractats com a números”. La transparència política és una altra de les seues reivindicacions.
Les persones aturades de Benimàmet denuncien dèficit d’espais i instal·lacions públiques en els barris per a promoure la coordinació i articulació d’estratègies entre els membres i falta d’accés a la formació de qualitat i gratuïta que realment permeta la inserció laboral, ja que, al seu parer, “els cursos no estan en funció de la demanda”. En este sentit, aposten per l’economia social i solidària i els mercats de proximitat. A més a més, reivindiquen una “renda bàsica” i transport a baix cost per a aquelles persones amb escassos o nuls ingressos econòmics i transparència política “no volem ser tractats com a números”, dèficit d’espais i instal·lacions públiques en els barris per a promoure la coordinació i articulació d’estratègies entre els membres, falta d’accés a la formació de qualitat i gratuïta que realment permeta la inserció laboral “els cursos no estan en funció de la demanda”, l’aposta per l’economia social i solidària i els mercats de proximitat. A més a més, reivindiquen una “renda bàsica” i transport a baix cost per a aquelles persones amb escassos o nuls ingressos econòmics.
Berto Jaramillo va exposar alguns dels eixos de treball de València en Comú en el marc d’ocupació digne en un nou model productiu, com ara proposar com a alternativa una economia social, sostenible i “pensada per a atendre les necessitats materials, socials i afectives de la ciutadania” així com l’exposició d’algunes àrees centrals del nou model productiu, com l’atenció a persones majors i persones amb dependència, l’agricultura urbana i la rehabilitació energètica de vivendes, entre altres mesures. Un altre dels aspectes destacats va ser “la importància de l’organització i participació ciutadana i l’habilitació de mecanismes de transparència i vigilància pública”.
Des de València en Comú es va insistir també en la importància de lluitar contra l’exclusió creant una renda mínima municipal per a aquelles persones que es troben davall el llindar de la pobresa.
Per la seua banda, alguns membres de l’Associació de Veïns i Veïnes de Benimàmet, també presents en la trobada, van denunciar que el barri s’està convertint en un barri marginal, “amb el nombre de persones aturades en augment, sense representació pública i amb falta de servicis i infraestructures a tots els nivells”.