La plataforma municipalista se suma a la concentració de reivindicació de la visibilitat trans, prevista per al pròxim 22 de març
València en Comú (VALC) ha fet públic el seu suport a la reivindicació de la visibilitat trans que, a València, es plasmarà el pròxim 22 de març en una concentració que tindrà lloc a les set de la vesprada en la Plaça del Mercat. La concentració, a la que se sumarà VALC, ha estat organitzada pel Col·lectiu Lambda, Fundació Daniela i Chrusallis. València en Comú recorda que va ser el passat 15 de març quan es va celebrar el Dia de la Visibilitat Trans, una data triada pel moviment LGTBI per a commemorar l’aniversari de la Llei d’Identitat de Gènere, aprovada a Espanya en 2007.
La Llei d’Identitat de Gènere de 2007, segons el parer de la plataforma municipalista, “va ser fruit de la lluita incansable de les activistes trans i els col·lectius LGTBI, que va possibilitar aconseguir l’inici del reconeixement dels drets de les persones trans a Espanya”.
València en Comú considera que “les persones transsexuals, dins de la seua diversitat com a col·lectiu, seguixen sense veure reconeguts tots els seus drets, estan invisibilitzades en molts àmbits de la societat i patixen una gran diversitat de violències, tant físiques com socials i administratives”. En este sentit, opina València en Comú, “la llei aprovada fa nou anys va ser un pas avant per a este col·lectiu, però és incompleta perquè les persones transsexuals aconseguisquen viure una vida digna i amb plens drets”.
La plataforma municipalista assenyala, a més a més, que “les persones trans seguixen patologitzades, ja que requerixen d’un informe que els diagnostique ‘disfòria de gènere’ perquè puguen acollir-se a la llei. Esta injustícia fa necessària una modificació d’esta llei, per a aconseguir una normativa integral que reconega les persones trans com a subjectes amb plens drets per a decidir sobre el seu cos i la seua pròpia vida. Per això, des del moviment LGTBI s’exigix una llei integral de transsexualitat estatal que acabe amb la discriminació històrica que viuen les persones trans”.
València en Comú exigix, per la seua banda, que “la transsexualitat deixe de ser considerada un trastorn mental, ja que la malaltia no és la transsexualitat sinó la transfòbia. Les persones trans no viuen en cossos equivocats, sinó en una societat patriarcal i sexista que estigmatitza totes aquelles persones que posen en escac els rols de gènere impostos, uns rols de gènere que perpetuen un sistema binarista que suposa una violència al desenvolupament integral de les persones, impedint que visquen la seua vida com elles decidixen”.
València en Comú subratlla que “en 2007, les persones trans, amb la seua força i la seua lluita, van posar la realitat trans en el mapa polític, però el deute històric amb este col·lectiu continua sense ser saldat. Per això, recolzem la necessària elaboració d’una llei integral que possibilite que el col·lectiu trans visca una vida digna amb tots els seus drets reconeguts com a ciutadanes de primera. Perquè, sense polítiques d’igualtat per a tota la societat, no és possible que construïm una democràcia real. Considerem que la visibilitat trans és un pas necessari per a aconseguir una societat democràtica i igualitària”.