València en Comú tatxa de retrocés en igualtat i drets la suspensió de la sanitat universal a la Comunitat Valenciana

La plataforma municipalista denúncia la sentència del Tribunal Constitucional que suposa l’expulsió dels immigrants irregulars de la sanitat pública valenciana.

València en Comú (VALC) ha fet públic un comunicat en el que mostra el seu rebuig davant de la sentència del Tribunal Constitucional que suposa la suspensió de la llei de la Comunitat Valenciana que regula l’accés universal a la sanitat pública, una llei que atorgava a les persones immigrants indocumentades els mateixos drets d’assistència sanitària que als espanyols. Per a VALC, esta sentència és “un pas arrere en la igualtat i els drets humans” i “l’últim acte criminal d’un govern que mor matant per mà del Tribunal Constitucional”.

Va ser ahir quan es va conèixer la suspensió, per part del Tribunal Constitucional, de la llei de la Comunitat Valenciana que atorgava a les persones immigrants en situació irregular els mateixos drets d’assistència sanitària que als espanyols una vegada demostraren que estaven empadronades tres mesos com a mínim. Esta va ser una de les primeres mesures del nou govern valencià després que el PP fora desplaçat del poder autonòmic. El govern de Mariano Rajoy es va afanyar a recórrer esta normativa i el recurs ha sigut admès pel Tribunal Constitucional. Cal recordar que van ser Rajoy i el seu govern els que van restringir l’atenció sanitària a les persones immigrants sense papers l’any 2012.

Per a València en Comú, “l’atenció sanitària és un dret humà que mereix tindre qualsevol persona sense importar el seu origen, gènere o raça”, pel que considera la sentència del Constitucional “un gran pas arrere en igualtat i en drets humans”. Així, VALC mostra el seu rebuig d’esta sentència “ja que retalla en drets fonamentals i torna a dividir a la població en ciutadans/es de primera i de segona”.

La plataforma municipalista empra termes com a “estupor, indignació i rebuig” per a expressar la seua repulsa a la sentència del Tribunal Constitucional, de la que sospita que ha sigut redactada “a instàncies del govern del PP”. VALC denúncia la sentència com “l’últim acte criminal d’un govern que mor matant per mà del Tribunal Constitucional al·legant una qüestió de competències que posa en un segon pla els drets a la salut i a la seua pròpia integritat i dignitat de les persones, uns valors que haurien d’inspirar qualsevol sentència feta en nom d’un suposat esperit constitucional que, en este cas, s’ha oblidat”.

En este sentit, “València en Comú subratlla una vegada més la seua aposta per una sanitat pública i universal, una sanitat integral que atenga totes les persones per igual sense importar el seu lloc de procedència o classe social. Perquè cap persona és il·legal, totes han de tindre reconegut el dret fonamental d’un accés gratuït i de qualitat a la sanitat”. Després de reconèixer que VALC, com a plataforma municipalista que forma part del govern de l’Ajuntament de València, no té competències  en esta matèria, es reafirma en el seu dret a “continuar exigint des del local que s’aconseguisca una sanitat universal al País Valencià”.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.