València estudia el projecte d’enllumenat públic intel.ligent de Glascow per a optimizar la seua eficiència energètica

 

La nostra ciutat visitarà la ciutat escocesa, en el marc del projecte europeu CEPPI, per a col•laborar en un taller en què diverses ciutats -València, Castelló, Birmingham, Budapest i Breslàvia- compartiran bones pràctiques en matèria de compra pública innovadora, amb l’objectiu de millorar-ne els procediments de contractació i adjudicació, tenint com a meta l’eficiència energètica.

 

Este projecte se suma a la intensa línia de treball posada en marxa pel Govern de la Nau en matèria d’estalvi i eficiència energètica, concretament des de les regidories de Canvi Climàtic i Govern Interior. En esta ocasió, València podrà conéixer de primera mà les experiències d’adquisició i implementació de dos projectes d’enllumenat públic intel•ligent del consistori escocés, així com realitzar un recorregut per l’Observatori de la Ciutat per a veure algunes de les tecnologies smart city ja implantades i desenvolupades en enllumenat.

 

Durant la visita prevista, l’Ajuntament de Glasgow explicarà detalladament el projecte “demostrador” d’enllumenat viari intel•ligent que està implementat en tres llocs de la ciutat, cosa que ha suposat la instal•lació de centenars de bombetes led connectades a un sistema de control centralitzat que permet controlar de manera remota l’enllumenat per mitjà de la incorporació de diversos sensors.

 

Gràcies a esta innovació incorporada, el consistori escocés pot obtenir informació pública i creuar dades per a oferir millors servicis a la seua ciutadania d’una manera més eficient. Algunes de les dades que es poden obtenir a través d’este tipus de sensors són, per exemple, captar el moviment de les persones per a disminuir o incrementar la intensitat de la llum segons hi haja gent passejant o la vorera estiga buida.

 

Un altre exemple també molt útil és la capacitat dels sensors de captar les pertorbacions de soroll. De tal forma, que si es detecta una alteració del soroll, al centre d’operacions de la ciutat salta una alerta automàtica, la qual cosa estalvia molt de temps, a voltes vital, en casos com accidents o robatoris, entre altres casos.

 

L’èxit d’este model d’enllumenat públic intel•ligent s’està ampliant ara a altres tres ciutats escoceses amb l’objectiu de desplegar a major escala el projecte, que ha despertat l’interès de moltes ciutats d’altres països, que com València, veuen interessant poder aprendre i estudiar la viabilitat d’estos servicis públics a través de la compra pública innovadora.

 

El regidor de Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, Jordi Peris, afirma que “l’intercanvi de bones pràctiques entre diferents ciutats és una eina molt útil per avançar en la millora de l’eficiència i l’estalvi energètic. Conéixer de primera mà tots els projectes innovadors en esta matèria, que ja han posat a prova altres ajuntaments arreu de tota la UE, fa que siga molt més àgil el procés i ens ajuda a obtenir millors resultats. Compartir el coneixement a escala europea és un treball necessari. Fins ara, en l’Administració local no hem rendibilitzat esta forma de gestionar, i per això ara nosaltres estem tractant d’implementar-la”.

 

Esta visita a Glasgow està emmarcada dins del projecte CEPPI que perseguix l’objectiu de crear i millorar la capacitat de les ciutats per a aconseguir els seus objectius d’eficiència energètica a través de millorar els seus procediments de contractació i adjudicació de compra pública.

 

L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA: PRIORITAT DEL GOVERN MUNICIPAL

 

La millora de l’eficiència energètica és una prioritat per al govern municipal. El consistori ha estalviat més de 1,8 milions d’euros en enllumenat públic per mitjà del Pla d’Eficiència Energètica i mig milió més amb el Pla Apagat. S’han substituït quasi 9.000 lluminàries en edificis municipals i s’ha constituït una comissió tècnica que treballa per a impulsar noves mesures per a reduir la factura energètica.

 

L’Ajuntament de València destinarà a més 4 milions d’euros perquè l’enllumenat públic siga més eficient en tots els barris, i reduir així el consum energètic en un 30 %. Este projecte es finançarà amb interés zero per part del Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

 

Les regidories de Canvi Climàtic i Govern Interior han coordinat també la posada en marxa d’una auditoria energètica de tots els edificis municipals, amb formació al personal tècnic. I d’entre altres mesures que estan a punt de desenvolupar-se, destaca la implicació de la comunitat educativa en el Projecte 50/50 en què cinc centres escolars municipals treballaran la conscienciació de l’estalvi energètic.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.